Op een speelse manier Nederlands leren tijdens Talen(t) aan Zee

Talen(t) aan Zee laat kinderen en jongeren op een leuke manier de Nederlandse taal oefenen. Met verschillende activiteiten, aangeboden door tal van organisaties van de Stad, stimuleren we de taal en bieden we speels oefenkansen aan. In 2024 wordt voor een tweede keer Talen(t) aan Zee georganiseerd.

Meer dan taal stimuleren

Talen(t) aan Zee is een initiatief van De Katrol en Stad Oostende, in samenwerking met Samen Divers en Inloopteam de Viertorre. De Stad financiert jaarlijks 64. 000 euro om dit project tot stand te brengen, waarvan 54.000 euro wordt voorbehouden voor de zomerschool. Met dit project richten we ons op Oostendenaars tussen 5 en 18 jaar die nood hebben aan taalstimulering en -ondersteuning. Concreet gaat het om kinderen en jongeren die net iets meer of minder dan een jaar in België zijn. De werking vindt plaats tijdens de paasvakantie en twee weken in de zomervakantie. Ook doorheen het werkjaar organiseren we allerlei activiteiten.

De focus ligt niet alleen op het stimuleren van de Nederlandse taal, we willen ook het vrijetijdsaanbod van de Stad kenbaar maken aan de doelgroep. Door ze te laten kennismaken met sociale, culturele en sportieve activiteiten geef je de kinderen en jongeren meer kans op integratie en worden informele oefenkansen gecreëerd. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het leren van schoolse kennis en vaardigheden door doelgericht te werken aan een aantal leerdoelen uit het regulier curriculum.

Op maandag 8 april startte onze paasschool met zo'n 60 kinderen en 30 enthousiaste studenten, vrijwilligers en medewerkers. De kinderen en jongeren konden hun kennis van de Nederlandse taal beoefenen en op een speelse manier uitbreiden tijdens tal van activiteiten zoals krabben vangen, broodbakken, de kinderboerderij bezoeken, fruitbrochettes en smoothies maken, fietsen herstellen, … Op onze laatste dag, vrijdag 12 april, werd in de namiddag een ouderfeest georganiseerd waarbij ouders konden ontdekken wat hun kinderen tijdens de week allemaal hebben gedaan en geleerd. Er werden tijdens deze middag ook workshops georganiseerd waarbij ouders en kinderen samen spelenderwijs konden oefenen op de Nederlandse taal.
- Katrien Sabbe, Coördinator VZW De Katrol Oostende

De activiteiten en workshops worden georganiseerd door allerlei organisaties binnen de Stad, zoals FMDO, Groep Intro, Horizon Educatief, de Kinderboerderij, Mu.Zee, de Oostendse jeugdhuizen …

Zomerschool

Tijdens de zomervakantie gaat Talen(t) aan Zee door van 15 tot en met 26 juli. Om deel te nemen moet je inschrijven, wat mogelijk zal zijn vanaf de week van 22 april. Na de paasvakantie zullen de flyers ook in de scholen verspreid worden.

Oproep vrijwilligers

Talen(t) aan Zee wordt gedragen door vrijwilligers en we zijn altijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste kandidaten. Als vrijwilliger help je een taalstimulerend pakket op een speelse en educatieve manier aan te bieden en begeleid je de groep tijdens de activiteiten. Heb je interesse of wens je graag wat meer info? Dan kan je terecht bij talentaanzee@dekatrol.org of via 0472 70 52 21.

Gepubliceerd op vrijdag 12 april 2024 15.26 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.