Op gesprek bij Arnout Hauben

Onlangs startte op één Rond de Noordzee, een nieuw reisprogramma van Arnout Hauben (o.a bekend van Ten Oorlog). In tien afleveringen trekt hij samen met een camera- en geluidsman langs de kusten van de Noordzee. UiT in Oostende sprak met de avonturier-programmamaker.

Hun avontuur startte in Brugge, passeren –uiteraard – in Oostende, steken het Kanaal over en reizen langs de Engelse kust richting de Noorse fjorden om uiteindelijk in Antwerpen te eindigen.

Hoe ben je op het idee gekomen om een programma (en een boek) over de Noordzee te maken?

Zoals veel stedelingen (ik woon in Brussel), kom ik graag naar zee om uit te waaien en te herbronnen. Ik heb al veel gereisd en het water zien, maakt de avonturier in mij opnieuw wakker. Dan begin ik te denken: “waar gaat dat water naartoe?” Het blijkt dat de Noordzee heel veel plekken met elkaar verbindt en we zijn ons daar niet echt van bewust. Toen nam ik de kaart erbij en heb ik de Noordzee bekeken als een land en de mensen die errond wonen als inwoners van dat land die allemaal op een of andere manier met elkaar te maken hebben. Zo is het idee ontstaan.

In je programma snijd je enkele historische thema’s aan, maar je betrekt ook het heden erbij door onderweg lokale bewoners in het verhaal te betrekken.

Ik vertel inderdaad een stukje (vergeten) geschiedenis, maar daarnaast ben ik iemand die met de rugzak op pad gaat en de wereld verkent. Door passanten en lokale inwoners te interviewen, laat ik het heden en het verleden in elkaar overvloeien.

Ik heb ook gelezen dat je graag vertrekt zonder al te veel voorbereiding.

Aan de ene kant heb ik een ploeg medewerkers die veel voorbereidend werk doet, want wat ik vertel in het programma moet natuurlijk kloppen. Voor het vertrek wisten we heel goed welke verhalen we wilden brengen en wat er waar gebeurd is. Langs de andere kant hou ik me niet halsstarrig vast aan een bepaald plan. Ik weet nooit wie ik zal tegenkomen onderweg. Welke verhalen naar boven komen drijven, laat ik aan het toeval over. Als ik opsta weet ik bijvoorbeeld wel: vandaag hebben we het over de Vikingen, maar waar ik ’s avonds ga slapen is dan weer een verrassing. Gewoon een to-do-lijstje afwerken, is niets voor mij. Het moet wat spannend blijven.

Je hebt vooral van het openbaar vervoer gebruikgemaakt. Gebruik je bewust geen auto?

Als je met de auto reist, sluit je je wat af voor de omgeving vind ik. Als je op eigen kracht, te voet en met de fiets of met het openbaar vervoer reist, is dat een natuurlijke manier om je te verplaatsen en met mensen in contact te komen. Er zit ook een ecologisch aspect aan uiteraard, dat ook in het programma naar voren komt (zoals energie en de visserij). Er zitten grote stukken te voet in omdat we nu eenmaal dicht bij het water wilden blijven. Dan is te voet zelfs vaak de enige optie. Ik moest vroeger veel vliegreizen maken voor verre reisprogramma’s, dus dit was wel een verademing.

Hoe heb je de 27 foto’s voor de tentoonstelling in de Nieuwe Gaanderijen gekozen? Was het moeilijk kiezen?

De foto’s vatten de reis een beetje samen. Je krijgt op zeg maar tien minuten tijd een totaalbeeld van hoe die landen rond de Noordzee eruitzien. Wij kijken altijd naar ons eigen stukje kust, maar diezelfde wereld reikt zoveel verder. De Nieuwe Gaanderijen is volgens mij de perfecte locatie voor deze tentoonstelling. We zijn er uiteraard langsgekomen tijdens onze tocht. Het feit dat de foto’s buiten hangen en dat je de Noordzee kunt zien, is ideaal. Het idee dat dat water je naar al die plekken op de foto’s kan brengen, is fantastisch. Een voorbeeld: op een bepaald moment kom ik in het programma met de boot in Noorwegen bij een boer en ik vraag hem of hij niet eenzaam is. “Nee,” zegt hij, “ik steek mijn vinger in het water en ik sta in contact met de rest van de wereld.” Hij heeft gelijk!

Welk moment tijdens de reis springt eruit?

Er zijn mooie ontmoetingen en tegelijk ook prachtige plaatsen. Een van de spannendste plaatsen voor mij was een van de meest verlaten Shetlandeilandjes. Dat ligt ergens op de grens van de Noordzee met de oceaan. We zijn er met een klein vliegtuigje naartoe moeten gaan. Daar wonen amper een vijftigtal mensen helemaal afgelegen. Het leek of je een compleet andere wereld binnenstapte. Er zijn geen cafés of restaurants in de buurt. Het leek of de bewoners de echte wereld wat ontvlucht waren en toch leefden ze in harmonie samen op amper vier vierkante kilometer. Het eiland verkennen samen met de bewoners, maakte veel indruk op mij.

Wat betekent Oostende voor jou?

Oostende is voor mij een beetje het verlengde van Brussel en ook het eindstation. Oostende is de perfecte combinatie van het stedelijke en de natuur. Ik heb er bovendien redelijk wat familie wonen. Ik kom er dus regelmatig. Er is veel cultuur, maar ook dat typische volkse aspect en de zee, dus een beetje alles in een. Dat is wat mij aantrekt in deze stad. Die diversiteit is een echte troef. ■

Interview door Robine Vanderhaeghe voor UiTmagazine maart 2019. 

 

FOTO-EXPO ROND DE NOORDZEE
Nog tot 31.03.2019
NIEUWE GAANDERIJEN

Klik hier voor meer info. 

 

Gepubliceerd op donderdag 28 februari 2019 19.06 u.