Op zoek naar koloniale verhalen

Hoofdthemas

Stad Oostende is op zoek naar persoonlijke verhalen en herinneringen van mensen die voor en na de onafhankelijkheid van Congo, Burundi en Rwanda als gedekoloniseerde, koloniaal, militair, missionaris, student, onderzoeker, leerkracht, ondernemer, zakenman … in deze landen aanwezig waren en die nu definitief of tijdelijk hun stek-aan-zee gevonden hebben.

Oostende kreeg de naam Koningin der Badsteden onder andere door de buitensporige (bouw)projecten van Leopold II. Als gevolg daarvan zijn doorheen de Stad allerhande verwijzingen naar ons koloniaal verleden terug te vinden. Vandaag brengen we de andere kant van dat koloniale verhaal (onderdrukking, een bezetting en dus het ontnemen van de persoonlijke vrijheid van elke gekoloniseerde) voor het voetlicht.

Ruim 60 jaar na de onafhankelijkheid van Congo, Burundi en Rwanda wil Stad Oostende het koloniaal verhaal op een neutrale manier bekijken aan de hand van de (laatste) getuigenissen en recente bezoekers. Het plan is om een archief aan te leggen en het koloniaal verhaal van de stad vorm te geven. Op die manier kunnen we ook in ruimere zin vooroordelen, racisme en discriminatie beter begrijpen en aanpakken.

Ken jij iemand die ons meer kan vertellen over Congo, Burundi en Rwanda als kolonie of hoe het er aan toe ging na de onafhankelijkheid? Of heb je zelf verhalen? Dan zijn we op zoek naar jou. Laat het weten via participatie@oostende.be of bel naar 0471 44 64 74. Jouw verhaal maakt mee de geschiedenis van deze Stad aan Zee.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.