Ostend Science Park

Hoofdthemas

Read this page in English.

Zonnepanelen op Crab Island

Crab Island is één van de negen wijken van Banjul, hoofdstad van Gambia. De Crab Island Upper Basic School werd in 1957 opgericht onder het Britse koloniale bewind en bood plaats aan schoolkinderen van 13 tot 16 jaar. Het werd één van de meeste bekende scholen van het land, maar in 2012 werd de school gesloten wegens de gebrekkige staat van de gebouwen. De leerlingen vonden onderdak in de Garba Jahumpa school die door Banjul City Council (BCC) wordt beheerd.

In 2020 startte de stedenband Oostende-Banjul met de uitvoering van een Europese projectsubsidie in Banjul waarbij ook de voormalige schoolgebouwen van Crab Island worden aangepakt. De school wordt getransformeerd in een multifunctionele site met plaats voor een radiostation, een muziekopnamestudio, een multifunctionele concerthal, een multimedia lab en volkstuintjes. Voor het nieuw te bouwen deel wordt gebruikgemaakt van milieuvriendelijke bakstenen van gecomprimeerde klei die door de zon werden gedroogd. De voormalige klasruimtes zullen beschikbaar zijn voor middenveldorganisaties en innovatieve initiatieven met een sociaal oogmerk.

Op de site wordt hernieuwbare energie geïnstalleerd in de vorm van 60 kWp zonnepanelen en 60 kWh lithium batterijen die de site dag en nacht van elektriciteit zullen voorzien. In Gambia komen onderbrekingen van het elektriciteitsnet nog vaak voor. Hoewel het potentieel voor zonne-energie  in Gambia enorm is, wordt er nog maar weinig gebruik van gemaakt.  Het gebruik van hernieuwbare energie op de site kan een inspirerend voorbeeld vormen voor zowel de publieke als de private bouwsector.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.