Over de expo

Hoofdthemas

Ontdek de unieke band tussen James Ensor en zijn geboorteplaats Oostende in de verrassende tentoonstelling Oostende, Ensors denkbeeldig paradijs in de Venetiaanse Gaanderijen. Terwijl Oostende zich als toeristische en culturele bestemming ontwikkelde tot de Koningin der Badsteden, ontwikkelde Ensor er zijn artistieke vaardigheden en visie. Zijn werk is doordrenkt met mysterieuze en idyllische afbeeldingen van de zee, duinen en polders die hem omringen. Ensor verkiest hierbij sfeer en creatieve vrijheid boven feitelijke nauwkeurigheid: opvallend genoeg schildert hij veel van de zichten in en rond Oostende in spiegelbeeld. 

Niet alleen zijn kunst, maar ook zijn leven is verweven met de stad Oostende. Hij neemt er een actieve rol op in de lokale artistieke kringen, waaronder de Cercle Artistique en de Compagnie du Rat Mort. Wanneer zijn 'denkbeeldige paradijs' bedreigd wordt, ontwaakt de activist in Ensor. Hij komt op voor de schoonheid van zijn stad en probeert de afbraak van
iconische landmarks te voorkomen.  

Deze tentoonstelling, samengesteld door curator en Ensorautoriteit Herwig Todts, neemt je mee op een meeslepende reis doorheen het leven van de meester van de zee en ‘zijn’ Oostende. 

Herwig Todts (°1958) is kunsthistoricus en senior conservator moderne kunst in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Hij publiceerde monografieën over verschillende kunstenaars en schrijvers zoals Henri De Braekeleer, Maurice Gilliams, Jean-François Millet, en Goya. Hij staat bekend als autoriteit over het werk en leven van James Ensor en leidt sedert 2013 het onderzoeksteam van het Ensorproject. Als kunstcriticus werkte hij onder meer voor De Standaard, Ons Erfdeel en Septentrion.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.