Over het symposium 'Doodgewoon sterven'

Op 18 september is De Grote Post het decor van een tweede symposium rond het thema 'Menswaardig sterven aan zee'. Stad Oostende neemt dit initiatief in samenwerking met een aantal partners in palliatieve zorg. Het symposium heeft de bedoeling om bij zowel zorgprofessionals als het brede publiek de blik te verruimen rond het thema, dat helaas nog vaak in een taboesfeer zit.

Palliatieve zorg als ethisch vraagstuk

Elk levenseinde is een uiterst individueel verhaal. De dood maakt deel uit van het leven, toch blijft dit voor veel mensen moeilijk bespreekbaar. De palliatieve zorg is hierin een belangrijke schakel.

Want al hebben veel mensen de dood voor ogen wanneer ze het begrip palliatief horen, toch legt het nét de nadruk op het leven door de laatste levensfase draaglijk en kwaliteitsvol te maken voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving.

Heel wat diensten informeren, en bieden steun, opvang, zorg en begeleiding. Het symposium stelt deze dienstverlening voor aan het publiek door ook dieper in te gaan op de vele ethische aspecten die samen gaan met palliatieve zorg. Thema's zoals therapeutische hardnekkigheid, zorgafhankelijkheid, zelfbeschikking, euthanasie....

Doodgewoon sterven

Het symposium gaat deze keer ook dieper in op het thema 'menswaardig begraven'. Voor meer en meer mensen is het klassieke afscheid ontoereikend. Mensen gaan op zoek naar nieuwe en alternatieve rituelen. In onze superdiverse samenleving is het ook cruciaal om culturele verschillen rond het levenseinde te integreren.

Last days

Op het symposium komt fotografe Lieve Blancquaert vertellen over haar ‘Last days’-project. Aan de hand van haar foto's wil ze oud worden en sterven uit de taboesfeer halen door mensen bij hun levenseinde op een waardige manier in beeld te brengen. Zij is het gezicht van dit symposium.

Programma

In de voormiddag wordt een programma voor professionals voorzien. 's Namiddag is iedereen welkom die geïnteresseerd is in het thema. Jan Knudde, nethoofd Radio 1, is de moderator van de dag.

Bekijk hier het volledig programma.


Schrijf je digitaal in: (of telefonisch via 059/40 20 46)

Digitale inschrijving: symposium 'Doodgewoon sterven'

Voor dit symposium werkt Stad Oostende samen met verschillende partners: Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende, Palliatieve Eenheid AZ-Damiaan, Palliatief Supportteam AZ-Sint-Jan campus Serruys, het Palliatief Dagcentrum De Kust, Leif vzw.