Over Monaco

Hoofdthemas

Lisez cette page en Français.

Het Vorstendom Monaco ligt aan de Middellandse Zee en grenst aan Frankrijk. Na Vaticaanstad, is Monaco - met haar oppervlakte van 2,03 km² - het kleinste land ter wereld. Ondanks het rotsachtig gebied met veel hoogteverschillen telt Monaco bijna 40.000 inwoners. Monaco is dan ook de dichtstbevolkte onafhankelijke staat ter wereld. Voor haar kust werden verschillende stukken land gewonnen. Slechts 17% van haar inwoners is Monegask. Er woont een groot aandeel Fransen (28%) en Italianen (17%) in de mondaine badplaats. Buitenlanders, uitgezonderd Franse staatsburgers, hoeven geen inkomstenbelasting te betalen in Monaco.

In 1215 werd een fort op de Rots van Monaco gebouwd. Het huidige Monaco werd een kolonie van de Republiek Genua. In 1297 nam Francois Grimaldi het fort in en vanaf dat moment werd het gebied bestuurd door de familie Grimaldi. Vandaag is Monaco, net als België, een constitutionele monarchie. De huidige vorst Albert II stamt af van de Grimaldi's.

Monaco is geen lid van de EU, maar hanteert wel de euro als munteenheid. De stadstaat is wel een volwaardig lid van de Verenigde Naties.

De officiële taal is Frans, maar er wordt ook Monegaskisch gesproken, een taal die afstamt van het dialect dat in de middeleeuwen in de Republiek Genua werd gesproken.

De officiële godsdienst is het katholicisme. De vrijheid van godsdienst werd opgenomen in de grondwet.

 

 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.