Overzicht maatregelen Stad Oostende

Algemeen

Mondmaskers

Net zoals in de rest van het land, is het in Oostende enkel verplicht om een mondmasker te dragen op drukke momenten, waarbij de veilige sociale afstand niet gegarandeerd is (minder dan 1,5 meter).  In openbare gebouwen is het dragen van een mondmasker niet verplicht.

Een mondmasker blijft wel verplicht op de volgende plaatsen voor alle personen ouder dan 12:

  • op het openbaar vervoer, in het vliegtuig, in binnenruimtes van het openbaar vervoer, de treinstations en de luchthavens en bij het georganiseerd collectief vervoer.
  • Bij zowel niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten) als medische contactberoepen (tandarts, huisarts) moeten zowel de klant/patiënt als de dienstverlener een mondmasker te dragen wanneer er sprake is van direct fysiek contact en de afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden.
  • Bij evenementen, grote sportwedstrijden en andere bijeenkomsten van meer dan 500 personen (zonder toepassing van het Covid Safe Ticket) dienen zowel medewerkers als organisatoren een mondmasker te dragen.
  • In zorginstellingen (zoals woonzorgcentra of ziekenhuizen) blijft het dragen van een mondmasker verplicht.

Klik hier voor alle info over het dragen van een mondmasker


Diensten Stad Oostende en Lokale Politie

Bel het gratis nummer 0800 1 8400 (voor algemene info)

Dienstverlening

De dienstverlening van het Stadhuis (Vindictivelaan) en de campus Edith Cavell (Edith Cavellstraat) zijn enkel toegankelijk op afspraak. Een afspraak maken kan online of via het gratis nummer 0800 1 8400.

Aan de inkom van het Stadhuis langs de Vindictivelaan werd een snelbalie ingericht. Daar kan elke Oostendenaar terecht voor snelle handelingen waarvoor een afspraak maken niet meer nodig is, zoals afhaling van een afvalkalender, om bepaalde specifieke documenten af te geven of voor info. Check hier welke dienstverlening je kan verkrijgen bij de snelbalie in het Stadhuis.

Klik hier voor meer info over de aangepaste dienstverlening in het stadhuis en de centrale campus

Sociale Noodlijn

De Sociale Noodlijn is bereikbaar op het gratis nummer 0800 1 8400 (optie 3). De Sociale Noodlijn is er voor mensen met een beperkt netwerk die zich in een sociale noodsituatie bevinden, voor wie worstelt met kleine of grote zorgen of voor wie nood heeft aan een babbel omdat men zich in deze coronaperiode gestrest, gedesoriënteerd, angstig of boos voelt. De Sociale Noodlijn is ook bereikbaar tijdens het weekend.

Klik hier voor meer info over de Sociale Noodlijn en de openingsuren

Lokale Politie

De wijkkantoren van de lokale politie werken enkel op afspraak. De contactgegevens van uw wijkkantoor vindt u op de website van de Lokale Politie.

Voor aangiften en andere politiediensten kan u terecht in het hoofdkantoor in de Lijndraaiersstraat 5. Een afspraak maken is verplicht, bij voorkeur via www.politie-oostende.be of indien u geen internet hebt via T 059 70 11 11.


Zorg, Gezondheid & Welzijn

Aangepaste dienstverlening in de OCMW-Campus

Vaccinatiecentrum

Bekijk hier alle info over vaccineren in Oostende

In het Kursaal kunnen alle meerderjarige Oostendenaars, maar ook de inwoners van Middelkerke, gevaccineerd worden. In totaal gaat het over ongeveer 75.000 mensen. Iedereen wordt persoonlijk opgeroepen.

Coronatestcentrum

Lees hier alle info over testen en quarantaine

Assistentiewoningen

Kandidaat-huurders voor de Zeeparel of ‘t Staketsel kunnen contact opnemen met de woonassistent via thuiszorg@oostende.be of op nummer 059 59 13 60.

Centrum voor dagverzorging

Het centrum voor dagverzorging Clemence Wante en het dagcentrum voor dagverzorging De Kust zijn geopend.

Woonzorgcentra

Bezoek gaat door op kamer en is elke dag mogelijk. Er wordt niet meer gewerkt met tijdssloten. Bezoekers kunnen langskomen wanneer ze willen, maar moeten zich bij aankomst in het WZC nog steeds registreren.

Er mogen maximum 2 bezoekers op de kamer, zodra men met 2 op kamerbezoek is houdt men het mondmasker aan. Een kind telt ook mee als bezoeker en draagt vanaf 10 jaar tevens een chirurgisch mondmasker.

Bezoekers dragen steeds een chirurgisch mondmasker bij het betreden en het verlaten alsook bij verplaatsingen in het WZC.

Een wandeling in de buitenlucht of bezoek laten doorgaan in de tuin van het WZC is mogelijk, mits het respecteren van de voorzorgsmaatregelen. Bezoek kan ook in de cafetaria, dit volgens de richtlijnen van de horeca.

Ziekenhuizen

In AZ Damiaan & Campus Serruys AZ Sint-Jan geldt er momenteel een bezoekbeperking. Zie hiervoor de websites van de ziekenhuizen: www.azdamiaan.be/nl/ en www.azsintjan.be/

Symptomen van het coronavirus? Kom niet zomaar naar de spoeddienst, huisartsenpraktijk of apotheek! Bel eerst naar je huisarts of de huisartsenwachtdienst. (059 70 97 98).

Ontmoetingscentra

De Oostendse ontmoetingscentra zijn opnieuw geopend.

Meer info over de heropening van de Ontmoetingscentra

Psychische moeilijkheden

Waar naartoe met psychische moeilijkheden? Bekijk hier alle mogelijkheden (alle instanties blijven telefonisch of per mail bereikbaar)

MSOC

Het Medisch Sociaal Opvangcentrum (MSOC) blijft geopend, maar om een dokter te zien heb je een afspraak nodig. Op zaterdag sluit het tijdelijk de deuren.

Wijkkantoor Vuurtoren

Het Wijkkantoor Vuurtoren (E. Hammanstraat) werkt enkel op afspraak. Cliënten worden gevraagd om rechtstreeks contact op te nemen met hun maatschappelijk werker of te bellen naar het nummer van het kantoor: 059 59 15 16.

Intake, Team Gezondheidszorg, de daklozenwerking, het loket Welzijn en het energieloket werken op afspraak.

Antenne

De sociale kruidenier Antenne is opnieuw geopend, enkel de ontmoetingsruimte blijft voorlopig gesloten. Kijk voor de openingstijden op de webpagina van de Antenne.

Sociaal Verhuurkantoor

Het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) werkt enkel op afspraak en is bereikbaar via het algemeen nummer 059 43 37 78 of via mail op info@svkbredeneoostende.be. Huisbezoeken worden beperkt tot een minimum. Enkel voor dringende interventies (bv. elektriciteitspanne, defecte verwarming,...) wordt er ter plaatse gegaan. Voor dringende zaken kan er telefonisch een afspraak worden vastgelegd.

Voedselbedeling

De voedselbedeling bij Colsol in de Blauwkasteelstraat 106 gebeurt op maandag en donderdag, telkens vanaf 10.30 uur tot zolang de voorraad strekt. Mensen worden om beurt binnen gelaten, maximum vier afnemers tegelijk.

Onderwijs, Kinderen & Opvang

Onderwijs

Bekijk hier alle info over de coronamaatregelen in het onderwijs

Kinderdagverblijven en gezinsopvang

Kinderdagverblijven en gezinsopvang zijn geopend. Alle kinderen zijn er welkom.

Het is opnieuw mogelijk een afspraak te maken bij de loketten van de Kinder- en Gezinsopvang al wordt nog steeds de voorkeur gegeven om vragen telefonisch te behandelen: 059 70 64 99 of 0499 55 62 11 (Kinderopvang) en 059 25 89 35 (Gezinsopvang)

Bekijk hier meer informatie over de Buitenschoolse Kinderopvang. 

CAZ en KAZ

Kijk voor alle info op www.conservatoriumaanzee.be en www.kunstacademieaanzee.be.

CLB en JAC

Vragen aan of gesprekken met een medewerker van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) kunnen per chat. Ze zijn ook bereikbaar via telefoon, e-mail of Skype. Gesprekken op het Centrum voor Leerlingenbegeleiding kunnen enkel na afspraak.

Jongeren en jongvolwassenen kunnen ook chatten, bellen of mailen met Jongeren AdviesCentrum (JAC)

De dienstverlening van Teleblok kan via chat en telefoon. Ook bij Awel kunnen kinderen en jongeren bellen, chatten of mailen met vragen of problemen terecht. Gratis en anoniem. Tele-Onthaal is telefonisch of via chat, 24 uur op 24 en 7 dagen per week bereikbaar.

Andere

De Speel-o-theek is geopend op afspraak.

Klik hier voor alle info over de Speel-o-theek

Vrije Tijd

Evenementen en Cultuur

Vanaf 1 oktober 2021, kunnen evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen doorgaan zonder specifieke maatregelen, wanneer het aantal aanwezigen minder is dan 500 personen binnen of 750 personen buiten.

De social distancing regels en de mondmaskerplicht dienen niet gerespecteerd te worden, dansfeesten zijn toegelaten. De minimale horecaregels moeten worden toegepast bij deze evenementen. De specifieke horecaregels met betrekking tot het professioneel uitoefenen van horeca activiteiten tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen zijn niet van toepassing.

Grotere evenementen kunnen ofwel met of zonder Covid Safe Ticket als toegangsvoorwaarde georganiseerd worden. Meer info op de website van de Vlaamse Overheid of op CovidScan.be.

Sport

Vanaf 1 september 2021 vervallen alle coronamaatregelen bij het sporten en bij de organisatie van sportactiviteiten volledig. Er blijven alleen nog enkele controlerende maatregelen voor publiek en voor beheerders van sportinfrastructuur over. Een actueel overzicht van die maatregelen vind je op www.sport.vlaanderen/sporten-in-tijden-van-corona.

Fitnesscentra en bowlingzalen zijn geopend.

Jeugdwerk

Groepsactiviteiten in het jeugdwerk zijn toegelaten, in georganiseerd verband door een club of vereniging.

Jeugd(welzijns)werk kan blijven doorgaan, op voorwaarde dat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden die horen bij code rood.

Zwembad

Het Zwembad Brigitte Becue is open. Reserveren is verplicht en kan via www.oostende.be/zwembad

Toerisme

De balie van Toerisme Oostende is open met aandacht voor de veiligheid van de bezoekers. Toerisme Oostende is ook bereikbaar op 059 70 11 99 en info@visitoostende.be of via chat.

De Grote Post

Meer info op www.degrotepost.be

Bibliotheek

De bibliotheek is open. 
Klik hier voor meer info over de bibliotheek

Musea

Erkende musea en kunsthallen zijn geopend. Bekijk steeds de website van het museum voor je op bezoek gaat.


Containerpark & Afval

De twee containerparken van Stad Oostende (Zandvoorde & Vuurtorenwijk) zijn geopend volgens de normale openingsuren, maar met enkele maatregelen.

Lees hier meer info over de tijdelijke voorwaarden van de containerparken.

De compostpaviljoenen zijn open. Ook de compostophaling, groen- en afvalophaling (huisvuil en pmd) blijft gewoon doorgaan. 


Evenementen en ceremoniƫn

Huwelijken, Uitvaartplechtigheden, Religieuze diensten,..

Behalve de mondmaskerplicht, gelden er geen specifieke regels meer voor deze diensten en ceremonies.


Mobiliteit & Reizen

Openbaar vervoer

Het gebruik van een mondmasker in het openbaar vervoer is verplicht voor alle reizigers ouder dan 12 jaar. Dit zowel op de trein, tram of bus als in het station, op de perrons en aan de haltes.

De bussen en trams van De Lijn rijden volgens de normale dienstregeling. Hou rekening met de maatregelen van De Lijn.

Taxi's

Taxibedrijven en alternatieve taxidiensten blijven actief maar er wordt aangeraden het aantal passagiers te beperken. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor chauffeur en passagiers. 

Het veer

Het veer vaart opnieuw. Het dragen van een mondmasker is verplicht van zodra je de loopbrug betreedt.

Reizen

Bij een verblijf langer dan 48 uur in het buitenland moet steeds een Passenger Locator Form (PLF) ingevuld worden. Je vindt dit formulier online via https://travel.info-coronavirus.be/

Afhankelijk van het land of de regio van waaruit je reist gelden andere maatregelen na terugkeer in België. Alle informatie voor reizigers vind je op de pagina van de FOD Buitenlandse Zaken.

Luchthaven

Voorlopig bestaan er geen beperkende maatregelen voor luchthavens. Passagiers dienen de social distancing maatregelen in acht te nemen en toe te passen. Het dragen van een mondmasker is er verplicht vanaf 12 jaar.