Stad Oostende eert pilote en pionier Cécile Heems

Stad Oostende heeft beslist om een nieuw park te noemen naar Cécile Heems (1925-2013). Deze kranige Oostendse was de eerste vrouwelijke piloot met een Belgisch brevet. Hoewel vrouwen niet toegelaten werden in de luchtvaartsector, hield dat haar niet tegen om een rol te spelen tijdens W.O. II.

Een nieuw park binnen de verkaveling Mispelplein zal de naam van deze Oostendse pionier dragen. Cécile Heems haar vader was marineofficier en nam zijn dochter vanaf haar prille jeugd mee naar het vliegveld van Stene. Daar kreeg ze de vliegmicrobe te pakken. Jammer genoeg aanvaardde de luchtvaart destijds geen vrouwen. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte Heems naar het Verenigd Koninkrijk waar ze op 16-jarige leeftijd dienst nam bij de 'Air Transport Auxiliary'. Dit was een Britse burgerorganisatie die gloednieuwe gevechtsvliegtuigen vanuit de fabriek naar verschillende eenheden over de hele wereld te vliegen. Deze taak was niet zonder risico, want Cécile Heems werd door de Duitsers opgepakt en zelfs ter dood veroordeeld. Toch kon ze ontsnappen aan de executie. 

Door haar ervaringen tijdens de oorlog bleef Heems onverstoord ijveren om haar beroepsbrevet te halen. Deze lange en moeilijke weg beschreef ze in het boek 'Les Chemens du ciel'. Later doorkruiste ze de hele wereld met verschillende Belgische luchtvaartmaatschappijen en bouwde ze een loopbaan uit in het Belgische leger.  

Gepubliceerd op donderdag 13 februari 2020 11.03 u.