Pirogue

Hoofdthemas

Read this page in English

Op het Jan Piersplein vind je, ter hoogte van de Mercator, een bont geschilderde houten vissersboot. Deze pirogue, een traditionele vissersboot uit Gambia, symboliseert de stedenband tussen Stad Oostende en Banjul, de hoofdstad van Gambia.

Marineschip A960 Godetia bracht het kleine vaartuig mee naar België. Op 22 november 2022 plaatsten stedelijke medewerkers de traditionele boot op het Jan Piersplein.

Pirogues in Banjul

Lokale vissers uit Banjul en Senegal gebruiken de pirogues om te vissen, om goederen en personen te transporteren en sinds kort ook als toeristische attractie. Op het strand van Banjul vertrekken er elke dag handgemaakte vissersboten met hun typische felgekleurde, kano-achtige romp.

In Banjul duurt het meester-timmerlieden maximaal een maand om een op maat gemaakte pirogue te maken. Hun werkplaats is het strand van Banjul waar je ze aan het werk kan zien. Elke pirogue is uniek.

De vissersboten worden op een traditionele manier met de hand beschilderd. De kleuren en het uniek patroon zijn vaak geïnspireerd op de Gambiaanse vlag. Het exemplaar in Oostende draagt kleuren die verwijzen naar de Gambiaanse en Belgische vlag. Ook de Senegalese vlag werd geïntegreerd. De vele ogen op de romp vormen een bescherming tegen boze krachten. Op de romp werden de woorden 'Oostende Banjul' aangebracht.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.