Plan je dagje Oostende

Plan je dagje Oostende

Kom je een dagje naar Oostende en wil je genieten van het strand? Bereid je dan goed voor. Ontdek waar je kan zwemmen, welk stuk van het strand rookvrij is en wat kan en niet op het strand. 

Veel plezier en hou het veilig!

Zwemzones & reddersposten

Ga steeds zwemmen in een bewaakte zone, waar de strandredders staan. Deze posten zijn tijdens de zomervakantie dagelijks geopend van 10.30 tot 18.30 uur. In juni en september zijn slechts een beperkt aantal posten geopend. Ga dan ook enkel daar in het water! Blijf zwemmen tussen de gele boeien of tussen de rood/gele vlaggen. Een overzicht van alle posten vind je op www.ikwv.be/locaties.

Ken de vlaggen

 • Groene vlag: je mag zwemmen.
 • Gele vlag: zwemmen is gevaarlijk, maar mag. Er mogen geen opblaasbare of drijvende voorwerpen mee in het water.
 • Rode vlag: zwemmen is verboden.

Bekijk het strandplan

Rookvrij strand

Het rookvrije strand situeert zich tussen de beachbar Bondi Beach (ter hoogte van de Hertstraat) en de beachbar Polé Polé (ter hoogte van de Christinastraat). Roken is hier verboden.

Hou je materiaal en afval steeds goed bij

 • Laat geen afval of materiaal achter op het strand. Gebruik de gratis afvalzakjes om je vuilnis tijdens je dagje strand te verzamelen en gooi dit nadien in vuilnisbak of neem je afval mee naar huis.
 • Hou ook rekening met de getijden. Het water is altijd in beweging. Laat je spullen dus niet achter op het natte strand bij vloed want dan is de kans groot dat je ze later drijvend terugvindt.
 • Draagbare radio's en televisietoestellen zijn niet toegelaten.
 • Een vuurtje maken of barbecueën is niet toegelaten.

Hou het veilig

 • De zee is geen zwembad: de temperatuur van het water is frisser, er staat steeds stroming (ook al zie je het niet) en er zijn golven. Wie niet goed kan zwemmen, gaat dus niet diep in het water. Ga ook nooit alleen zwemmen en zorg dat er iemand bij je in de buurt is.
 • Blijf weg van strandhoofden (golfbrekers in de volksmond), pieren en andere constructies. De stroming is daar veel sterker en gevaarlijker.
 • Graaf geen diepe punten op het strand of in de duinen. Putten kunnen instorten en als je bedolven raakt, is de kans heel klein dat je tijdig van onder het zand gehaald wordt.
 • Hitte: bij hoge temperaturen is het belangrijk om je tegen de zon te beschermen via kledij, een hoedje of pet te dragen en je regelmatig in te smeren. Ook voldoende water drinken is belangrijk.

Hou het veilig met kinderen

 • Blijf als ouder of begeleider van kinderen altijd in hun buurt, dus ook als ze in het water gaan om te zwemmen. Kan je niet of niet goed zwemmen? Ga dan niet dieper dan kniehoogte het water in. De stroming en golven in onze Noordzee zijn onvoorspelbaar en wie niet (goed) kan zwemmen, komt mogelijk in de problemen.
 • Maak duidelijke afspraken met de kinderen: spreek een herkenningspunt af voor als jullie elkaar uit het oog verliezen, doe een gratis polsbandje om (te verkrijgen bij de redders, badkarhouders, toeristische diensten, openbare toiletten …) en maak hen vertrouwd met de redders.

Hou het veilig bij dieren

 • Hou zeker voldoende afstand (minstens 30 meter) van zeehonden! Als je een zeehond te dicht nadert, bezorg je het dier onnodige stress. Bovendien hebben zeehonden scherpe tanden en kunnen ze stevig bijten.
 • Raak geen zieke of dode vogels aan op het strand: het dier is mogelijk besmet met vogelgriep. Heb je een gewond of dood dier gevonden? Bel het nummer 0465 00 52 31 (vogelgriepinterventielijn).
 • Honden mogen aangelijnd op het strand voor 10.00 uur en na 20.00 uur. Tussen 10.00 en 20.00 zijn honden niet welkom op het strandNeem hier een kijkje voor meer informatie over jouw viervoeter.

Druktebarometer

Bekijk voor je vertrekt steeds de druktebarometer.

Parkeren in Oostende

Ontdek hier waar je kan parkeren.

Met de trein naar Oostende

Het treinstation in het centrum van de stad ligt op wandelafstand van de zeedijk en de winkelstraten. Er is een rechtstreekse verbinding naar Kortrijk, Brussel en Antwerpen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.