Eva Moeraert maakt een podcast over Ostende

Eva Moeraert maakt een podcast over Ostende

Hoofdthemas

Wist je dat er een Ostende (met één o) bestaat aan de andere kant van de oceaan?  En dat het gesticht werd in 1909 door een Belg die ‘ons’ Oostende van de Belle Epoque wilde nabouwen? Dat er nog een stukje van de pier en de dijk staat en een hotel dat vroeger het Termas hotel heette? En dat in dat hotel Antoine de Saint Exupery waarschijnlijk zijn Petit Prince heeft geschreven?

Eva Moeraert, podcastmaakster (43) had ooit een oom in Argentinië en is al jaren gefascineerd door dit verhaal. Deze zomer reisde ze voor de eerste keer naar deze parel van de Atlantische kust. Ze ontdekt er dat de plek niet alleen veel verhalen en mysteries verbergt, maar ook symbool staat voor haar levensfase: opnieuw beginnen, herbronnen en op zoek gaan naar zichzelf. 

En daar wil ze nu een podcast over maken.

Wat is het verhaal achter de gelijknamige stad aan de andere kant van de wereld? Wat doen wind, zand en zee met een stad en een mens? Volg hier de avonturen van Eva.

Waarom maak ik een podcast over Ostende in Argentinië en hoe kwam ik op het idee?

Mijn oom woonde er sinds ik drie jaar was, ik was er al vier keer op reis, ik spreek vloeiend Spaans en ik heb daar nog vrienden van mijn oom wonen. Nonkel Bart is gestorven in 1993, ik maakte in 2003 een documentaire over zijn leven en nu, twintig jaar later, voelt dit voor mij ook een symbolische reis in zijn voetsporen. 

En het verhaal dat ik al 20 jaar hoor via vrienden en familie, is dat Bart ooit zijn Vlaamse boeken heeft geschonken aan de bibliotheek van Ostende, Argentinië, waar nog Vlaams gesproken zou worden.

Meer had ik niet nodig om mijn rugzak te pakken en een retourtje Buenos Aires te boeken voor een maand.

Beluister de audiodocumentaire ‘mi tio bartolo’ 

Hier enkele foto’s van mijn bezoek in juli 2023. In putje Argentijnse winter. Als enige toeriste daar. Ik werd er warm ontvangen door de vrouwen van de toeristische dienst van Pinamar en door Roxana van het Viejo Hotel Ostende, het voormalige Termas Hotel. Lokaal fotograaf Diego Medina maakte foto’s van mij in de duinen en in het hotel tijdens mijn opnames.

Ik mocht er ook op de lokale televisie uitleggen wat ik aan het doen ben, in het Spaans.

En hier zie je mij in de bibliotheek van Ostende, waar ik op zoek ging naar de Nederlandstalige boeken van mijn oom Bart. Ik vond ze niet en ontdekte dat deze bibliotheek nog niet bestond voor 1993 (zijn sterfjaar), dus de volgende keer ga ik in het naburige Pinamar op zoek.

Onlangs was ik te gast bij de podcast Oostende Bonsoir, waar ik ook mijn fascinatie voor Argentinië en de zee mocht uitleggen.

Beluister het interview in Oostende Bonsoir

Benieuwd naar de volgende updates van Eva? Hou deze pagina in de gaten!

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.