POT UP
POT Up is een project van Antenne/Stad Oostende, FOODSHIFT2030 en EIT FOOD.
In 2021 vonden twee dialoogtafels plaats waarbij we met een veertigtal Oostendenaars in gesprek gingen over het bereiden en bewaren van voedsel.
Hoe kunnen we verspilling tegengaan en voedselrestjes herbestemmen? Welke verhalen, grootmoeders recepten of bereidingen kennen ze uit het thuisland? Tijdens deze dialoogtafels ontdekten we al snel de rijkdom aan ervaringen en kennis bij de deelnemers. We ontdekten dat er binnen de diversiteit van onze stad een overvloed aan verhalen en kennis is rond dit thema.
Met het project POT Up gaan we deze kennis verder exploreren en verzilveren.
POT Up producten
Vanaf oktober 2022 start een eerste traject waarbij we vanuit gemeenschappelijke interesses mensen samenbrengen om hun POT Up product te ontwikkelen. Tijdens de eerste fase van dit project ligt de focus voornamelijk op inspiratie en groepswerk. Vervolgens gaan we in 2023 de producten finaliseren.
Het product zal moeten passen in een ‘pot’-formaat. De bedoeling is dat het product ook het verhaal van elke deelnemer naar voren brengt én de (lokale en/of rest) ingrediënten ervan. De ambitie is om na een pilootfase elk seizoen een nieuw POT Up product in de markt te zetten en naargelang de ambitie bij de deelnemer verder op te schalen.
Hiervoor zijn we op zoek naar twaalf Oostendenaars met goesting en een passie voor eten. Twaalf deelnemers die via elkaar en kookexperts nieuwe bewarings- en bereidingstechnieken ontdekken aan de hand van 8 workshops.
Finaal krijgt iedereen de kans om in duo of alleen zijn eigen POT Up product te ontwikkelen die nadien wordt voorgesteld aan een externe jury.
We hopen op deze manier in de loop van 2023 één of meerdere lokale producten van en door Oostendenaars op de markt te zetten.
POT Up’ s die de troeven en smaken van onze stad weerspiegelen.
POT Up’ s die ons helpen verspilling tegen te gaan.
Praktisch
Iedereen kan deelnemen maar we hebben een bijzondere aandacht voor klanten van Antenne. De workshops vinden plaats in Antenne en worden voorafgegaan door een lekkere maaltijd.
Sessie 1: Infomoment
Donderdag 13/10 om 18.00 uur in Antenne
Infomoment voor alle geïnteresseerden.
Toelichting en kennismaking met project en deelnemers.
Sessie 2: Basiskennis
Donderdag 20/10 om 18.00 uur in Antenne
Algemene introductie op bewaren van voeding, met elementen zoals:
- verschillende bewaartechnieken
- hygiëne
- steriliseren
- typische ‘overschot’ producten per seizoen.
- smaken en combinaties.
- allergeeninformatie.
Sessie 3: Dips4Chips
Donderdag 27/10 om 18.00 uur in Antenne
"Dips for chips" challenge of the week.
De participanten worden uitgedaagd om hun eigen dipsaus met verse chips te creëren. We streven niet naar een winnaar, maar naar een divers aanbod van dipsauzen met zelfgemaakte chips.
Sessie 4: BottleUp
Donderdag 10/11 om 18.00 uur in Antenne
"Bottle Up"
Pekelen, vinaigrettes & fermenteren
Workshop fermenteren: fermenteer het seizoen/van groente tot spread/lang leve de oogst.
Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van het fermenteren helemaal onder de knie. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is. Door groenten en smaakmakers te combineren, creëer je je eigen unieke fermenten. En alsof dat nog niet volstaat, krijg je tal van tips om je fermenten te verwerken tot heerlijke gerechten. Natuurlijk proeven we ook van al dat lekkers!
Sessie 5: Regiobezoek
Donderdag 17/11 om 14.00 uur vertrek vanuit Antenne
Inspiratie uitstap in de regio om zicht te krijgen op lokale productie en reststroom.
Sessie 6: POT Up
Donderdag 24/11 om 18.00 uur in Antenne
Deelnemers gaan elkaar ondersteunen in elkaars recepten.
We werken in twee shiften, waarbij telkens de ene helft van de deelnemers de andere ondersteunt in hun POT Up recepten. Nadien proeven we van de verschillende POT Ups, deelnemers geven feedback aan elkaar en denken samen hoe de verschillende POT Up producten een marktwaarde kunnen hebben in Oostende.
Sessie 7: Recepturen bij de buren
Donderdag 1/12 om 16.00 uur afspraak in Antenne
Uitwisseling met een woonzorgcentrum.
Met het Pot Up team gaan we op bezoek en in dialoog over bereiding- en bewaringstechnieken met de bewoners van een Rust- en Verzorgingstehuis. De bewoners proeven van de reeds gemaakt producten uit sessie 6 en geven hun advies en raad aan de deelnemers.
Tijdens deze fase organiseren we dus een soort mini markt in verschillende Rust- en Verzorgingstehuizen met onze POT Ups om eerste ervaringen te verzamelen naar smaak en presentatie.
Sessie 8: POT Up
Donderdag 8/12 om 18.00 uur in Antenne
Deelnemers gaan elkaar terug ondersteunen in het finaliseren van de POT Up recepten.
Sessie 9: Jury
Donderdag 15/12 om 18.00 uur in Antenne
We organiseren een proefmoment met jury in Antenne.
Tijdens het proefmoment geeft de jury een score aan de verschillende POT Up product(en).
Dit zal gebeurt op basis van volgende criteria:
- Lokaal & innovatie
- Smaak & houdbaarheid
- Story & branding
- Voedseloverschotten
Finaal beslissen we als groep welke POT Up trajecten we opzetten.
We stimuleren hierin samenwerking tussen verschillende deelnemers voor de verdere POT Up ontwikkeling zodat de voltallige groep kan blijven deelnemen.
Samen plannen we de Pot Up trajecten voor 2023 – start na kerstvakantie
Geïnteresseerd?