1. Kroepoek van bijvangst
Mijn vrouw moedigde me aan iets te maken dat lang bewaart. Ik koos voor kroepoek van bijvangst, als ode aan vergeten smaken uit de zee. Een lichte, knapperige snack die bewijst dat reststromen verfijnd en lokaal kunnen smaken.
2. Bewaargerecht met Noordzeevis
Leerlingen van Foodbox – Ensorinstituut
Leerlingen van het 7de jaar keukenopleiding onderzochten moderne bewaartechnieken voor Noordzeevis, meer bepaald hondshaai. “We gaven er een frisse twist aan en selecteerden samen onze favoriete inzending.” Jong talent met oog voor toekomstbestendig koken.
3. Scholrillette
VZW Ithaka – SCHOL
“Zoals de zee vol leven zit, bruist onze belevingswinkel van talenten. In de keuken vonden we elkaar, ieder met zijn eigen kracht en tempo. Onze scholrillette laat proeven hoe inclusie écht kan smaken.”
4. Opgelegde hondshaai
Johan Laridon
“Een recept van mijn moeder vroeger op de boerderij. De visboer kwam om de twee weken langs en zij kocht de goedkoopste vis, waaronder zeepaling/hondshaai, die ze inlegde in azijn, ajuin en citroen. Nostalgie naar mijn zalige mama.”
5. De Beterbal – bitterbal met bijvangst en kimchi
Team van O.666
De Beterbal is een barsnack voor de Vuurtorenwijk. “Het is onze rebelse versie van de bitterbal. Deze beterbal met kimchi van restgroenten en lokale bijvangst is authentiek Oostends en vertelt in één hap het verhaal van de circulaire en sociale impact die O.666 en haar food community labo.666 wil maken: een duurzame, gezonde en betaalbare keuken voor iedereen.” Van waste to taste, het bewijs dat smaak, prijs en impact hand in hand kunnen gaan. De beterbal is een middelvinger naar voedselverspilling en een high five voor onze lokale vissers en buurtbewoners.
6. Opgelegde hondshaai
Stefaan Pennynck
Geboren in het schipperskwartier, kleinkind van een viswuf-reder. “Mijn moeder maakte dit gerecht regelmatig klaar. Het is een eerbetoon aan mijn familie en ons maritiem erfgoed.”
7. Visworst (Noordzee-Asian Fusion)
Oliver & Liselotte van Monstergolf vzw
“We gaven bijvangst uit de Noordzee een kans, experimenteerden met droogworst en Noordzee-Asian Fusion met onder andere lokale Noordzeevis en visvet.”
8. Wulloks in pikante soep
John & Mariska van Visboetiek Emilie
“We hebben al 12 jaar een viskraampje aan de Visserskaai. Onze specialiteit zijn de wulloksjes, geliefd in heel België. We willen dit product bekender maken, niet enkel in Oostende.”
9. Safran on Sea – sardines
Fatima Bouddoufi
“Mijn mama inspireerde me met haar kruiden en warmte. In Oostende combineer ik haar smaken met sardines van hier: een klein stukje van haar, met een vleugje van mijn nieuwe leven aan zee.”
10. Garnaalpoeder
Nicole Feys
“Een recept van mijn grootmoeder: zij droogde garnaalpellen om er poeder van te maken. Hiermee kan je allerlei smaakvolle gerechten bereiden.”
11. Opgelegde Roggevleugels
Geert Elgers
“Ik breng met mijn ingelegde roggevleugels een ode aan traditie, duurzame visserij en de Ostendse eetcultuur, recht uit de pot, met een verhaal.”
12. Polvo Maria – octopus ‘à lagareiro’
Sonia Silvestre
“Een Portugese klassieker van onze voorouders die weken op zee verbleven.” Een ode aan traditie en zee.
13. Gerookte Schelvis
Frieda Vanhoorne
“Dit is mijn ambachtelijk proces van koud roken: vis pekelen, drogen en roken met houtzaagsel en kruiden.” Een ode aan traagheid, ambacht, smaak en vakmanschap dat tijd vraagt en trots ademt.
14. Sam’s Potvis Garum
Sam Dewilde
“Ik ben in de ban van schimmelfermentaties en de transformerende kracht van koji. Zoals de Romeinen hun garum kenden, creëer ik nu een nieuwe versie met bijvangst en koji.” Oostende in een flesje. Een krachtige mix van culturen, kennis en smaken die samenkomen tot een unieke smaakmaker.
15. 1-pansgerecht van Nour Wazzaz
Kookploeg Solidair
Een eenvoudig, gezond en betaalbaar gerecht bedacht door chef Nour Wazzaz, voor studenten en alleenstaanden. “Een warme maaltijd in een potje vol kruiden, culturen, geboren uit solidariteit en smaak.”
16. Vissambal
Kookploeg Solidair
“Deze vissambal is een smaakversterker, geïnspireerd op de befaamde 'black ghanian sauce aka shito'. Deze versie is gemaakt met parures (overschotten) van de noordzeevis die verwerkt is in andere Potvis bereidingen.” Het is een smaakvolle umamibom die goed past bij kruidige visbereidingen, op een boterham met kaas, bij rijst, bij stoofpotjes... Eigenlijk gewoon bij alles waar je graag een extra kick wil aan toe voegen!
17. Vispaté
Kookploeg Solidair
De vrijwilligers van Kookploeg Solidair staan wekelijks in voor warme maaltijden voor de meest kwetsbaren in Oostende. “Maar voor POTvis gingen we een stap verder. Tussen pannen, potten en veel enthousiasme ontwikkelden we onze eigen originele vispaté met gekonfijte look. Een zacht, rijk en hartverwarmend smeersel.” Gemaakt met zorg, creativiteit en samenhorigheid. “Smakelijk!”
18. Noordzee vissoep
Doorgroeihuis Oostende
Deze vissoep werd gemaakt door enkele bewoners van het Doorgroeihuis Oostende, de nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen in Oostende. “Als je niet veel hebt, moet je soms roeien met de riemen die je hebt.” Daarom werd er gekookt met bijvangst uit de Noordzee. Het resultaat: een warme, eerlijke Noordzeevissoep, met liefde en zorg gemaakt door mensen die zelf ook wat meer liefde en zorg verdienen.
19. Dignity rilette van makreel
Werklabo Dienst Activering OCMW en begeleiding
Deze visrilette werd ontwikkeld door de deelnemers van het allereerste werklabo binnen het POTvistraject. “Wat begon als nieuwsgierigheid, groeide al snel uit tot pure goesting. Samen gingen we aan de slag, geïnspireerd door enkele Franse klassiekers, om onze eigen makreelrilette te creëren.” Een ambachtelijk product, gemaakt met enthousiasme, door mensen die tonen dat talent soms gewoon een kans nodig heeft.
20. Hondshaai op Azijn of Zeehondjes
Martine Wellecome
“De familie van mijn partner groeide op aan de Oostendse Visserskaai, waar hondshaai of “zeehondjes”, zoals de Oostendenaars ze noemen, een vaste waarde was op tafel.” Dit recept werd generaties lang doorgegeven, telkens een beetje anders, maar altijd met dezelfde gouden regel: de hondshaai moet vers zijn. “Een bloederige vis betekent topkwaliteit; witte hondshaai is voor ons not done.” Deze ingelegde hondshaai in azijn is een echte klassieker: simpel, eerlijk en puur kust-DNA op je bord. “Smakelijk!”
