POTvis oogst 20 visverhalen in bokalen

Het POTvis-project boekte succes met 20 originele recepturen van burgers, scholen en verenigingen, van opgelegde hondshaai tot scholrillette en kroepoek van bijvangst. Tijdens vier workshops verfijnden topchefs de recepten, die nu klaar zijn voor het jurymoment op 13 januari 2026.

Twintig Oostendse recepturen

De oproep van het project POTvis om samen nieuwe Oostendse visklassiekers in een bokaal te creëren, heeft succes geoogst. Sinds september 2025 vonden in de keuken van Antenne wekelijks VISlabo’s plaats waarbij burgers, verenigingen en ook scholen aan de slag gingen met hun recept onder begeleiding van chefs Jan Wydooghe  en Sam Dewilde.  Zo ontstonden 20 originele recepten en technieken, vol creativiteit en liefde voor lokale vis. Van opgelegde hondshaai tot scholrillette, van kroepoek van bijvangst tot garnaalpoeder, elk recept biedt een frisse kijk op hoe we Noordzeevis kunnen bewaren en verwerken. Lees hier alle recepturen https://www.oostende.be/potvis-20-recepturen

Verfijning met topchefs van de Noordzee

Alle recepturen werden verder verfijnd tijdens vier workshops onder begeleiding van gerenommeerde NorthSeaChefs:  Willem Hiele, Michiel Rabaey (STORM), Donald Deschagt (Seaweedchef) en Jeff Van De Veire. Samen met de deelnemers tilden zij de twintig originele recepturen naar een hoger niveau, met respect voor smaak en lokale traditie. 

Naar het grote jurymoment: 13 januari 2026

Na de verfijning worden ze voorgelegd aan een professionele jury op 13 januari 2026. Uit deze selectie worden vijf winnende recepten gekozen die verder opgeschaald zullen worden in een tijdelijk visproductieatelier van de VDAB in samenwerking met Dienst Activering. Die vijf recepten worden in 2026 gelanceerd tijdens Oostende voor Anker.

Over POTvis

POTvis is een creatief en culinair project van Stad Oostende dat inzet op lokale vis, duurzame verwerking en sociale betrokkenheid. De stad wil voortbouwen op haar rijke visserijverleden en tegelijkertijd nieuwe kansen creëren voor inwoners en werkzoekenden. POTvis is een project van Stad Oostende, Antenne, Economisch Huis Oostende, CC De Grote Post en EIT Food. Met de steun van:  Het Vlaams Agentschap Landbouw en Zeevisserij, de Provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Maritieme Zaken, Visserij en Aquacultuur ZEEBONK — “investering in duurzame visserij”

meer info: www.oostende.be/potvis

Gepubliceerd op vrijdag 12 december 2025 9.55 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.