Een fiere vlag

De Regenboogvlag is het symbool geworden van het zelfbewustzijn, de fierheid van holebi’s en van hun diversiteit. De Regenboogvlag bestaat uit zes kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Rood staat voor leven, oranje betekent onderlinge steun, geel is de warmte van de zon, groen staat voor de kracht van de natuur, blauw is de eensgezindheid en paars betekent spiritualiteit. De vlag staat ook symbool voor de verscheidenheid van en voor het multiculturalisme bij de holebigemeenschap.

Ontwerper van de vlag is Gilbert Baker, een kunstenaar uit San Francisco, Amerikaanse homostad bij uitstek. Zijn inspiratiebronnen waren de symbolen van de hippiebeweging en de vijfkleurige vlag van de beweging voor de rechten van de zwarten. De vlag was een antwoord op de vraag van holebi’s voor een gemeenschappelijk identificatiesymbool en werd voor het eerst in 1978 op de Gay Parade in San Francisco gebruikt.

Vanuit San Francisco verspreidde dit nieuw symbool zich door de Verenigde Staten en later de rest van de wereld. De Regenboogvlag werd een officieel erkende vlag en wappert nu overal in de wereld, van Thailand tot Amsterdam, van Parijs tot New York ... symbool van de zichtbaarheid van holebi’s.

Precies 28 jaar later zijn holebi’s in onze samenleving nauwelijks nog taboe. Meer nog: ze drukken ook een stempel op onze samenleving. Vele holebi’s zijn vandaag fier om “zo” te zijn. Tal van bekende Vlamingen hebben zich geout en maken voor duizenden jongeren het outingsproces een stuk eenvoudiger.