Van Koninklijk Paleis tot Stadsmuseum Oostende

Het verhaal van dit gebouw gaat terug tot 1789, toen mevrouw Joseph Olliviers, geboren Marie Van den Heede, het verkocht aan Theodore van Moorsel, directeur van de Compagnie d’Assurance de la Flandre Autrichienne. Op 13 februari 1798 overnachtte Napoleon hier bij zijn eerste bezoek aan Oostende.

Begin de jaren 1800 wisselde het pand enkele keren van eigenaar. In augustus 1834 werd het ter beschikking gesteld aan koning Leopold I en koningin Louise-Marie – Oostende was immers als koninklijke residentie uitgekozen. Het vorstenpaar gebruikte dit huis vooral als zomerresidentie en ontving er vaak familieleden en andere gasten van koninklijken bloede.

Op 11 oktober 1850 overleed koningin Louise-Marie hier. In 1867 kocht haar zoon Leopold II het huis als aandenken aan zijn moeder. In 1904 werd het eigendom van de Koninklijke Schenking en verschillende organisaties namen hier hun intrek.

In 1962 werd het oud ‘Koninklijk Paleis’ beschermd als monument. In 1996 besliste het stadsbestuur hier het Oostends Historisch Museum De Plate onder te brengen. In 2012 kreeg het museum een nieuwe inrichting en werd het omgevormd tot Stadsmuseum Oostende.