Vanaf 1 september 2024 lanceert Stad Oostende een bijzonder proefproject dat zich richt op de opvang en activiteiten voor schoolgaande kinderen in het stadscentrum. Dit project is opgezet om ouders te ondersteunen en kinderen een leuke en leerzame tijd buiten de schooluren te bieden.
Ondersteuning voor vijf basisscholen
Vijf basisscholen in het centrum van Oostende doen mee aan dit proefproject: Klein College (Bewonderwijs), OLVO Kaaistraat (Bewonderwijs), GO! De Groeiboom (SGR Stroom Sterke scholen), GO! Leefschool De Vlieger (SGR Stroom Sterke scholen) en GO! Freinetschool De Zonnebloem (SGR Stroom Sterke scholen). Deze scholen bieden al voor- en naschoolse opvang aan en drie van hen ook op woensdagmiddag. Met de nieuwe aanpak wil de stad en de scholen de opvang en activiteiten op school nog kwaliteitsvoller maken.
Waarom dit project?
Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe regelgeving rond de Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA). Stad Oostende ziet dit als een kans om te experimenteren. Het doel? Meer speelmogelijkheden voor kinderen, betere ondersteuning voor werkende en studerende ouders en een toegankelijk aanbod voor iedereen.
Wat houdt het proefproject in?
Het proefproject richt zich op verschillende punten:
- Ontplooiingskansen en speelmogelijkheden: Kinderen kunnen buiten de schooltijd deelnemen aan activiteiten die passen bij hun interesses en talenten.
- Ondersteuning van ouders: Door goede opvang kunnen ouders met een gerust hart werken of een opleiding volgen.
- Toegankelijkheid: De opvang en activiteiten moeten voor iedereen bruik-, betaal-, begrijp-, beschik- en bereikbaar zijn.
Coördinator aan het roer
Een coördinator gaat aan de slag om alles in goede banen te leiden. Deze persoon ondersteunt de vijf basisscholen en zorgt voor een goede samenwerking tussen de scholen, de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) en lokale organisaties die activiteiten aanbieden.
Vijf kwaliteitsdomeinen
Het proefproject focust op vijf belangrijke kwaliteitsgebieden:
- Organisatie: Er komt een duidelijke visie op de aanpak en doelen voor opvang en activiteiten in het stadscentrum.
- Toegankelijkheid: De opvang en activiteiten moeten voor iedereen bruik-, betaal-, begrijp-, beschik- en bereikbaar zijn.
- Pedagogisch beleid: Opvang en activiteiten worden gecombineerd voor een verrijkende naschoolse tijd.
- Medewerkersbeleid: Er wordt gewerkt aan een positief werkklimaat met groeimogelijkheden voor de medewerkers.
- Monitoring en Evaluatie: Regelmatig wordt het opvang- en activiteitenaanbod geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.
Dit proefproject is een prachtige kans voor Oostende om te laten zien hoe we samen een veilige, leerzame en leuke omgeving voor onze kinderen kunnen creëren.