Project Potvis zoekt nieuwe Oostendse visklassiekers

Stad Oostende wenst de Oostendenaars en de visserijsector dichter bij elkaar te brengen met POTvis. POTvis zoekt nieuwe manieren om Noordzeevis te bewaren en te verwerken. Daarvoor heeft het project de hulp van de Oostendenaars nodig.

Visserij en visverwerking maken al sinds de negentiende eeuw deel uit van het Oostendse erfgoed. Denk aan haringrokerijen en de iconische Sprotfabriek Excelsior. Met POTvis wil de Stad voortbouwen op die traditie. Dat door oude technieken met nieuwe ideeën te combineren wat een eigentijdse invulling geeft aan deze eetcultuur.

Project POTvis

De visserijsector staat voor verschillende uitdagingen: veel lokaal gevangen vis wordt ondergewaardeerd en eindigt als vismeel. Tegelijkertijd grijpen consumenten vaak terug naar bekende soorten zoals zalm of kabeljauw.  

Het project POTvis wil iedereen laten kennismaken met diverse lokale seizoensvangst. Via innovatieve bereidings- en bewaringstechnieken wil het de culinaire rijkdom van de lokale vangst in de kijker zetten en verspilling tegengaan. Daarvoor heeft het project de hulp nodig van de Oostendenaars.

Hulp van de Oostendenaars

Oostendenaars die een familierecept of een moderne twist op een klassieker hebben of die gewoon zin hebben om met vis te experimenteren, kunnen dat delen via www.oostende.be/potvis . Via die website kunnen Oostendenaars ook inspiratie opdoen.

Geen idee? Geen probleem!

Tijdens de zomermaanden stelt de Sociale Kruidenier Antenne haar keuken open als vislabo. Oostendenaars krijgen ingrediënten, materiaal, kookboeken en begeleiding om samen met anderen te experimenteren en een eigen recept te ontwikkelen. Inschrijven kan via www.oostende.be/potvis

Van recept tot toekomst

POTvis draait niet alleen om smaak, maar ook om kansen. Oostende telt veel mensen op zoek naar werk of opleiding, terwijl de visserij- en horecasector handen tekortkomen. POTvis brengt die werelden samen.

Vijf veelbelovende recepten worden in december uitgekozen en verder ontwikkeld in een tijdelijk visatelier. De deelnemers krijgen opleiding in visbewerking, voedselveiligheid, koken en productontwikkeling. In 2026 worden de eindproducten feestelijk gelanceerd tijdens een cultureel slotevent, waar we vijf nieuwe visverhalen in bokalen brengen samen met een POTvis-receptenboek.

POTvis is een project van: Stad Oostende, Antenne, Economisch Huis Oostende, CC Grote Post en EIT Food 

Met de steun van: Het Vlaams Agentschap Landbouw en Zeevisserij, De provincie West-Vlaanderen en Europees Fonds voor Maritieme Zaken Visserij en Aquacultuur ZEEBONK “investering in duurzame visserij”

Gepubliceerd op donderdag 5 juni 2025 9.44 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.