Zomer 2020 - Q-Music Hotspot: veelgestelde vragen

Zomer 2020 - Q-Music Hotspot: veelgestelde vragen

Wat is de bedoeling van de Q-Hotspot?

Van 6 juli tot en met 16 augustus zal Qmusic vanuit een studio dagelijks live radio maken tussen 6.00 en 22.00 uur. Iedereen is welkom om een bezoekje te brengen aan de radiostudio (uiteraard volgens de nodige covid-19 maatregelen). Door uit te wijken naar het groen van het Maria Hendrikapark is er meer ruimte op het strand, wat belangrijk is voor het garanderen van de social distance deze zomer.

Het is in tegenstelling tot andere jaren niet de bedoeling om een massa-evenement te organiseren, maar eerder een kleinschalige exclusieve beleving. Daarnaast zal er in tegenstelling tot vorige jaren geen horeca-luik zijn.

De organisatie werd grondig besproken met de lokale politie waarbij ook de veiligheidsmaatregelen werden doorgenomen. Zo zal Qmusic zelf personeel voorzien om alles in goede banen te leiden en is er 's nachts security aanwezig.

De Q-Hotspot komt in het Maria Hendrikapark. Hoe is men tot deze locatie gekomen?

De Q-Hotspot past perfect in de recreatieve invulling die de stad deze zomer wil verspreiden over de hele stad, zowel voor bezoekers als voor Oostendenaars. Er zal vanalles te beleven zijn in Oostende: niet alleen op het strand en in het stadscentrum, maar ook aan de rand van de stad, bijvoorbeeld langs het Groen Lint. Het terrein in het Maria Hendrikapark naast de watertoren, waar straks de Q-Hotspot komt, werd in 2006 aangelegd als evenemententerrein, met de bedoeling om er regelmatig evenementen te organiseren. De komst van de Q-Hotspot als kleinschalig alternatief voor het Q-Beach House past hier perfect in, gezien alle voorzieningen daar aanwezig zijn.

Waarom werkt Stad Oostende met de Q-Hotspot mee aan een alternatief voor het Q-Beach House?

Het aantrekken van toerisme naar Oostende is belangrijk voor onze stad. Een groot deel van onze economie draait op toerisme. Uiteraard zoeken we daarin altijd een evenwicht met alle mogelijke andere belangen (bewoners, dieren, natuur...). Gezien de coronacrisis is het een zeer grote uitdaging om het toerisme terug op het niveau te krijgen van voorheen. De beslissing om Qmusic radio te laten maken in het park kadert in de spreiding om de social distance te verzekeren, die de veiligheid voor iedereen moet garanderen.

Zal de Q-Hotspot niet zorgen voor lawaaioverlast in het park?

De Q-Hotspot is veel beperkter dan de events die in het verleden werden georganiseerd op het evenemententerrein in het Maria Hendrikapark. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen Qmusic en Stad Oostende. Deze geluidsnormen zullen strikt worden nageleefd en Stad Oostende zal controleren en handhaven.

Er komen ook wekelijkse evenementen zoals de ‘Movie Nights’ en de ‘Music Nights’. Zullen die niet voor extra overlast zorgen?

De Q-Hotspot is veel beperkter dan de events die in het verleden op de evenementenweide werden georganiseerd (en waarbij bijvoorbeeld een groot vuurwerk werd afgestoken). Qmusic maakt live radio vanuit een tijdelijke studio gedurende zes weken (vanaf maandag 6 juli tot en met zondag 16 augustus), elke weekdag van 8.00 tot 22.00 uur. In het weekend staan ze liever ietsje later op en beginnen ze eraan om 10.00 uur, afsluiten doet Q om 22.00 uur. Op dinsdag is er een Movie Night, een filmavond in samenwerking met het Filmfestival Oostende. En elke vrijdag is er een live concert.

De Q-Hotspot is géén massa-evenement en is niet te vergelijken met de aanpak van het Q-Beach House de vorige jaren. Het radio maken gebeurt in een studio, er zal geen drank geschonken worden aan bezoekers van de studio. De zes concerten (telkens van 20.00 tot maximum 22.30 uur) worden georganiseerd voor maximaal 200 zittende bezoekers, zoals de Nationale Veiligheidsraad voorschrijft. Ook hierbij zullen de geluidsnormen strikt worden nageleefd en zal Stad Oostende controleren en handhaven.

Het dierenasiel van het Blauwe Kruis is vlakbij die locatie. Bezorgt de Q-Hotspot geen hinder voor het asiel en de dieren?

De organisatie is in dialoog met het Blauwe Kruis en wil samen met hen een positief verhaal schrijven deze zomer. De Q-Hotspot is géén massa-evenement en is niet te vergelijken met het Q-Beach House. De impact op de omgeving zal dus ook veel kleiner zijn. Wandelen met de dieren in het park of joggen op de voorziene wandelpaden is geen enkel probleem, er is steeds een voldoende grote doorgang voorzien.

Wordt er rekening gehouden met flora en fauna?

Voorafgaand aan de goedkeuring werd er grondig overleg gepleegd met de dienst Onroerend Erfgoed. Alles wordt georganiseerd met respect voor het Maria Hendrikapark en het behoud van de natuur. Na de zes weken dat de Q-Hotspot in het park kampeert, zullen er geen blijvende sporen te zien zijn van dit tijdelijke evenement.