100 jaar Roger Raveel

100 jaar Roger Raveel

De in Machelen geboren kunstenaar Roger Raveel zou dit jaar op 15 juli 100 kaarsjes hebben uitblazen. De dienst Cultuur van de Stad grijpt deze gelegenheid aan om in samenwerking met het Conservatorium aan Zee de kunstenaar te huldigen met een muzikale hommage, aangevuld met beelden van het werk van Raveel her en der in de Stad.

Roger Raveel wordt beschouwd als één van Belgiës grootste naoorlogse kunstenaars. Hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een eigen beeldtaal. In een wereld waarin de kunsten steeds internationaler werden, ontwikkelde Raveel een eigen stijl, balancerend tussen figuratie en abstractie, met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron. Ook Zulma De Nijs, meer dan zestig jaar de echtgenote en muze van Roger Raveel, speelde een cruciale rol in het leven en het werk van de kunstenaar.

De kunstenaar had een sterke band met Oostende waar hij graag vertoefde. In 1989 realiseerde hij bijvoorbeeld een ruimtelijke muurschildering in het gebouw van het Loodswezen in Oostende. Naar aanleiding van de vijfentachtigste verjaardag van de schilder was er begin 2007 de overzichtstentoonstelling ‘De schilder spreekt’ in de Venetiaanse Gaanderijen op de dijk in Oostende. Ook ontwierp Raveel de permanent opgestelde installatie ‘Confrontatie’ voor het Oostendse Koningspark. In 2011 gaf Raveel een workshop aan jongeren bij mu-zee-um.

Activiteiten

Inschrijven voor onderstaande activiteiten kan vanaf 22 juni. 

Muzikale hommage ‘Raveeliana’

Op 15 juli 2021 vind je hier de muzikale hommage ‘Raveeliana’, gecomponeerd door Bart Van Kerchove ter ere van Roger Raveel, uitgevoerd door Bart Van Kerchove en An Hoorelbeke, met beelden van Roger Raveels werk in Oostende.

Muzikale hommage ‘RAVEEL 4 YOU!’

Op 15 juli 2021 vind je hier de muzikale hommage ‘RAVEEL 4 YOU!’, gecomponeerd door Bart Van Kerchove, uitgevoerd door koperkwintet Il Clarino Brass, met beelden van Raveels werk in Oostende.

Digitale foto-expo ‘Raveel en Oostende’

De foto-expo ‘Raveel en Oostende’ op www.beeldbankkusterfgoed.be/oostende zet vanaf 1 juli 2021 de unieke band van Roger Raveel met Oostende in de kijker.

Renovatie kunstwerk ‘Confrontatie’

Midden het groen van het Koningspark (Koningin Astridlaan) vind je sinds 2006 het abstracte werk ‘Confrontatie’ van Roger Raveel. De drie-eenheid van betonnen verticale structuren evoceert een ontmoeting. In het kader van ‘100 jaar Roger Raveel’ worden de spiegelfragmenten van het kunstwerk tegen eind juni 2021 gerenoveerd.

Live concert ‘RAVEEL 4 YOU!’ door koperkwintet Il Clarino Brass

Op 15 juli 2021 brengt koperkwintet Il Clarino Brass de muzikale hommage ‘RAVEEL 4 YOU!’ live in het Koningspark (ingang Koningin Astridlaan). Reservatie is verplicht.

Programma onder voorbehoud van coronamaatregelen.

Gepubliceerd op donderdag 3 juni 2021 10.38 u.