Identiteitsbewijs/Reizen - Wat doen voor minderjarigen?

Hoofdthemas


Reizen

Iedere Oostendenaar jonger dan 18 jaar  moet vergezeld zijn van de persoon die het ouderlijk gezag uitoefent. Indien de minderjarige alleen op reis vertrekt of vergezeld is van een andere persoon dan een ouder, is het aangewezen een reistoelating mee te geven.

Identiteit

0 - 12 jaar

De kids-ID is een elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar.

De kids-ID moet je ten minste twee weken op voorhand aanvragen bij het gemeentebestuur wanneer je met je kind op reis gaat naar het buitenland. Deze nieuwe elektronische identiteitskaart voor kinderen zorgt voor een veiligere en snelle identificatie in het buitenland.

De Kids-ID wordt uitgereikt op eigen verzoek. Je moet dus zelf opvolgen of de Kids-ID nog geldig is.

Bij de aanvraag van een Kids-ID van een minderjarige, moet deze steeds vergezeld zijn van een ouder (of omgekeerd).

Wanneer de foto niet meer gelijkend is, moet er ook een nieuwe Kids-ID worden aangevraagd.

12 - 18 jaar

Vanaf de leeftijd van 12 jaar moet elke jongere een elektronische identiteitskaart aanvragen. Vanaf 15 jaar is het verplicht de kaart steeds bij zich te hebben.

Voor reizen binnen de Europese Unie is het steeds verplicht een elektronische identiteitskaart eID bij zich te hebben.

Speciaal: Reispas/ Belgisch paspoort

Een geldig 'reispaspoort' is vereist voor alle landen waar de gewone Belgische identiteitskaart niet volstaat. Ook minderjarigen (0 – 18) moeten in die gevallen in het bezit zijn van een reispas.

Ook bij de aanvraag van een reispas voor een minderjarige, moet deze steeds vergezeld zijn van een ouder (of omgekeerd).

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.