Reserveer een bezoekmoment

Na een succesvolle periode van educatie sluiten we de deur van de demowoning 'Gezond (t)Huis' in de Werkzaamheidstraat 63 te Oostende. Sinds de opening op 1 februari 2024 hebben meer dan 300 bezoekers de kans gehad om op interactieve wijze kennis te maken met gezond, energiezuinig en brandveilig wonen, evenals tips voor valpreventie bij ouderen.

De demowoning, een initiatief dat breed in de gemeenschap werd verwelkomd, bood een unieke gelegenheid voor zowel organisaties binnen de gezondheids- en welzijnssector in Oostende, inclusief scholen die opleidingen in deze sector aanbieden, als individuele bezoekers om op een laagdrempelige manier waardevolle inzichten te verwerven.

Geïnteresseerde bezoekers konden deelnemen aan gratis groepsrondleidingen, waarbij een gids hen meenam op een ontdekkingstocht door de verschillende woonruimtes. Thema's zoals gezond en brandveilig wonen (17 bezoekmomenten), energiezuinig en brandveilig wonen (16 bezoekmomenten + 2 opendeurdagen) en valpreventie bij ouderen (19 bezoekmomenten) stonden centraal tijdens deze informatieve rondleidingen.

We mochten tijdens de afgelopen twee maanden meer dan 300 bezoekers ontvangen in de demowoning waarvan meer dan 40 % professionelen. Daarnaast kwam een grote groep bezoekers vanuit de schoolgemeenschap uit Oostende. Dit vaak in het kader van hun opleiding zoals gezondheids- en welzijnswetenschappen. Dit zorgt voor een brede verspreiding van waardevolle kennis en praktische tips.

Hoewel de demowoning nu haar deuren sluit, blijft de opgedane kennis beschikbaar voor geïnteresseerden. Informatie en tips over gezond wonen, brandveilig wonen, energiezuinig wonen en valpreventie bij ouderen blijft beschikbaar op www.oostende.be/demowoning.

Een aangename samenwerking

“Gezond (t)Huis” is een samenwerkingsverband tussen heel wat partners: Lokaal Gezondheidsoverleg Brugge-Oostende vzw, Stad Oostende, Energiehuis Oostende, Brandpreventieadviseurs West-Vlaanderen Zone 1, Kringwinkel, Goed, Fluvius, …

De woning werd voor een periode van 2 maanden ter beschikking gesteld door de sociale huisvestingsmaatschappij ‘Woonsprong’. Energiehuis Oostende coördineerde het project. Logo Brugge-Oostende vzw leverde projectbegeleiding en inhoudelijke expertise op het vlak van ‘gezond wonen’. De diensten ‘Departement Mens’ en ’Ouderenzorg’ van Stad Oostende verzorgden het thema ‘valpreventie bij ouderen’.

Energiehuis Oostende en Brandpreventieadviseurs West-Vlaanderen Zone 1 verzorgden mee de inhoud van de interactieve rondleidingen rond CO- en brandpreventie.

De Kringwinkel Oostende zorgde voor de aankleding van de woning door het ter beschikking stellen en plaatsen van meubilair.

Een onderdeel van het project ‘Beter in ’t Westerkwartier’

Dit project maakte deel uit van het wijkverbeteringscontract ‘Beter in ’t Westerkwartier’. Op die manier wil de Stad de leefbaarheid en de woonkwaliteit in het Westerkwartier verhogen. Dit doet de Stad door in te zetten op meer groene openbare ruimte, betere mobiliteit, energiezuinige woningen, verbinding en ontmoeting. Belangrijk is om te vertrekken vanuit de eigenheid van de wijk en in te zetten op  samenwerking en betrokkenheid van buurtbewoners en wijkactoren.

Meer informatie over de thema's van de demowoning

Een bezoek aan de demowoning is spijtig genoeg niet meer mogelijk. Maar geïnteresseerden kunnen nog steeds contact met ons opnemen.

⚡🏠 Energiezuinig wonen

Heb je vragen over energie? Je bent altijd welkom bij Energiehuis Oostende. Maar je maakt best een afspraak (059 33 91 30 / energiehuis@oostende.be). Door een afspraak te maken, kunnen we ervoor zorgen dat je met de juiste persoon praat en een antwoord krijgt op al je vragen.

Ben je lid van een vereniging? Of kun je jouw hele straat/wijk motiveren? Wij maken graag tijd vrij om een grotere groep Oostendenaars informatie te geven. Naar aanwezigheden vragen we een minimum aantal van 10 personen. Heb je een idee? Contacteer Dirk Devroye om te kijken wat mogelijk is en verdere afspraken te maken.

  • E: dirk.devroye@oostende.be
  • T : 0484 64 23 41

🌿🏡 Gezond wonen

Gezond wonen is 'het thema' van Logo Oostende-Brugge. Op de website van Logo Oostende-Brugge vind je verschillende mogelijkheden om hen te contacteren. Ze helpen je dan graag verder.

👵⚠️ Valpreventie bij ouderen

Voor valpreventie wordt gevraagd om bij individuele vragen contact op te nemen met de ergotherapeuten van Oostende via Ergotherapie - Stad Oostende. De ergotherapeuten staan klaar om je te helpen.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.