Retributie op de reproductie van iconografische documenten uit het archief

Hoofdthemas

Stad Oostende heeft een Cultureel erfgoedarchief dat verschillende soorten documenten omvat, zoals foto's, prentbriefkaarten, drukwerk, affiches, kaarten, archieven van verenigingen en families, audio(visueel) materiaal, digitale documentatie en voorwerpen met een erfgoedwaarde die verband houden met Oostende. Stad Oostende heft een retributie voor de reproductie van iconografische documenten uit en voor opzoekingen in het Cultureel erfgoedarchief.

Voorwaarden

Voor de reproductie van iconografische documenten uit het Cultureel erfgoedarchief gelden enkele voorwaarden:

  • Voor reproducties van auteursrechtelijk beschermde werken is vooraf toestemming nodig van de auteur of zijn erfgenamen.
  • De aanvrager moet controleren of er naast Stad Oostende nog andere personen of instellingen auteurs- en/of reproductierechten kunnen opeisen en dit schriftelijk melden aan de Stad.
  • Als de rechten van een document niet voldoende bekend zijn, is het gebruik ervan op eigen verantwoordelijkheid van de aanvrager. De gebruiker moet controleren of hergebruik van een beeld in overeenstemming is met de mogelijke auteursrechten.
  • Indien de rechten van een document niet voldoende bekend zijn, moet de gebruiker een disclaimer opnemen bij het gebruik van de reproductie om eventuele auteursrechthebbenden de mogelijkheid te bieden contact op te nemen.
  • Stad Oostende is niet aansprakelijk voor schadevorderingen die tegen haar of de gebruiker worden ingesteld door personen die menen rechten te kunnen laten gelden op de reproducties.

Opgelet! Er gelden bijkomende voorwaarden bij de reproductie van iconografische documenten uit het fonds "Photo Antony d'Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust". Raadpleeg hiervoor onderstaand huishoudelijk reglement (artikel 12 tot en met 18)

Procedure

Wens je reproducties van iconografische documenten uit het Cultureel erfgoedarchief aan te vragen? Maak gebruik van onderstaand aanvraagformulier.

Aanvraag voor reproducties bij het cultureel erfgoedarchief.pdf105,2 Kb(pdf)

Wens je reproducties van iconografische documenten uit het Cultureel erfgoedarchief te gebruiken? Hiervoor moet je onderstaand overeenkomst ondertekenen.

Overeenkomst in het kader van reproducties uit het cultureel erfgoedarchief.pdf99,6 Kb(pdf)

Wens je opzoekingen in het Cultureel erfgoedarchief aan te vragen? Maak gebruik van onderstaand aanvraagformulier.

Aanvraag voor opzoekingen in het cultureel erfgoedarchief.pdf92,1 Kb(pdf)

Bekijk zeker ook eens dit stappenplan die jouw opzoekingen naar informatie over Oostende zal vereenvoudigen.

Kostprijs

 

De tarieven:

Type aanvragerResolutieRetributierechten (per beeld)Reproductierechten (*)
Studenten (eindwerk/verhandeling)Lage resolutieGratisGratis
Andere aanvragersLage resolutie1,50 euroZie opmerking (*)
Andere aanvragersHoge resolutie15,00 euroZie opmerking (*)

(*) reproductierechten voor wetenschappelijk en educatief gebruik: gratis

(*) reproductierechten voor éénmalig commercieel gebruik

GebruikPrijs (per beeld)
Kranten en nieuwsbladen25,00 euro
Tijdschriften25,00 euro
Boeken en folders25,00 euro
Boekomslag45,00 euro
Kalenders en affiches120,00 euro
Prentbriefkaarten voor verkoop120,00 euro
Film / televisie75,00 euro
Internetsites75,00 euro

Voor bewegend beeldmateriaal geldt een tarief van 2,00 euro per seconde.

De tarieven zijn verschuldigd door de persoon die de reproductie vraagt.

Indien een aanvrager wenst dat een medewerker van de Stad Oostende opzoekingen in het Cultureel erfgoedarchief uitvoert, bedraagt de vergoeding 25,00 euro per uur per opzoeking. Een eenvoudige opzoeking die minder dan een kwartier duurt, is gratis. 

Meer info

De reproducties van iconografische documenten worden enkel digitaal ter beschikking gesteld.

Bij elk gebruik van de reproductie (in een publicatie, bij het tentoonstellen of een andere vorm van gebruik) is de gebruiker van een beeld verplicht de bron van het beeld te vermelden.

Bij publicatie in een boek of tijdschrift is het verplicht om één exemplaar te bezorgen aan het Cultureel erfgoedarchief, dienst Cultuur, Stad Oostende, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.