RODEO

RODEO

Hoofdthemas

RODEO (Rolling Out DHC Extensively to home Owners) is een Interreg North-West Europe project binnen de doelstelling 'slimme & rechtvaardige energietransitie'. Met RODEO wil stad Oostende het aansluiten van appartementsgebouwen en individuele woningen op warmtenetten versnellen. 

RODEO wil de uitrol van warmtenetten versnellen door de overgang te maken van warmtenetten met alleen grote warmteverbruikers naar fijnmazig vertakte warmtenetten waarop appartementsgebouwen, individuele woningen en hele wijken zijn aangesloten. Belemmeringen voor de uitrol van dit soort netten in België, Nederland, Frankrijk en Ierland zullen worden weggenomen door drie doelstellingen:

  1. Co-creëren van een nieuwe financiële architectuur en organisatiemodel om warmtenetten fijnmazig te vertakken in dense stedelijke omgevingen.
  2. Implementeren van het nieuwe financiële model in 4 pilootsteden (Dunkerque, Oostende, Assen en Dublin) en engageren van alle betrokken actoren om te komen tot een lokaal investerings- en implementatieplan
  3. Training & capaciteitsopbouw van de betrokken actoren in hun nieuwe rol in de warmtetransitie (lokale overheden, operatoren & leveranciers, afnemers)

Warmtenetten zijn potentieel een belangrijk instrument voor de realisatie van een sociale energietransitie op maat van de compacte Oostendse stadswijken. In het beleidsplan Leefbaar Oostende speelt het warmtenet een prominente rol om de stad fossielvrij te krijgen tegen 2050. Het warmtenet blijft echter vooral bouwen op hoofdzakelijk grote afnemers zoals publieke gebouwen of residenties zoals Sky Towers, De Mast en Melinda. Een volgende stap is de fijnmazige integratie van het warmtenet in het stedelijk weefsel. 

Binnen de warmtevisie worden potentiële gebieden voor de uitrol van warmtenetten verkend. Ook binnen de conceptsubsidie woonvelden (Westerkwartier) wordt een lokaal warmtenet bestudeerd. Uit beide stadsinitiatieven blijkt dat de belangrijkste uitdaging niet enkel technisch is, maar ook ruimtelijk, economisch en organisatorisch. Er is nood aan een slimme planning, financiering en nieuwe samenwerkings- en organisatiemodellen om steden op het spoor te krijgen van hun 2050 doelstellingen waarmee alle burgers en ondernemers worden bereikt.

In het project schuiven we de casus van het stadscentrum naar voren. Vanwege de hoge bebouwingsdichtheid en warmtevraag is aansluiting op het warmtenet hier de aangewezen strategie op weg naar een fossielvrij stad in 2050. 

De wisselwerking tussen alle belanghebbenden (lokale overheden, netbeheerders, warmteleveranciers en warmteverbruikers) vormt de sleutel tot het model.

Het totale projectbudget bedraagt 5 miljoen euro, waarvan 60% Europese subsidie. Het project loopt vier jaar (2025-2029).

Het partnerschap bestaat uit: Stad Oostende (BE, lead partner), Beauvent (BE, associated partner), AG Oostende Energiehuis (BE), Communauté Urbaine de Dunkerque (FR), Partenord Habitat (FR), Codema Dublin’s Energy Agency (IE), South Dublin County Council (IE), Heatworks (IE, associate partner), Stad Assen (NL), Actium (NL, associated partner), BNG Bank (NL, associated partner), Hanze University of Applied Sciences (NL), Exceedence (IE) en Endeavour (BE).

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.