Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag. Ook rookgedrag: zien roken, doet roken. De Stad vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien in rookvrije omgevingen.
Nieuwe wetgeving vanaf 31 december 2024
Vanaf 31 december 2024 wordt het rookverbod uitgebreid, dankzij de nieuwe wetgeving van de Federale overheid. De Stad steunt de maatregelen volledig en lanceert een campagne voor rookvrije omgevingen.
De focus ligt op plekken waar veel kinderen komen. Kinderen en jongeren kopiëren vaak het gedrag van mensen waar ze naar opkijken. En dat is ook het geval met roken: zien roken doet roken.
Vanaf 31 december 2024 mag je niet meer roken op:
- speelterreinen
- sportterreinen en skateparken
- kinderboerderijen
- attractieparken
- dierentuinen
Het was al verboden om te roken in:
- scholen
- kinderdagverblijven
- buitenschoolse kinderopvang
- woonzorgcentra, rust- en verzorgingstehuizen
- ziekenhuizen
- bibliotheken
Maar voortaan is het hier ook verboden om te roken in een straal van 10 meter aan de ingang en uitgang. Het rookverbod geldt altijd. Ook buiten de openingsuren.
Ik doe mee!
Elk jaar op 31 mei is het de Werelddag Zonder Tabak en dan zetten we het belang van rookvrije omgevingen in de kijker. Sta je zelf achter Generatie Rookvrij? Deel dan gerust een foto of filmpje op sociale media met de hashtag #generatierookvrijoostende
Enkele cijfers
74 procent van de rokers zou het jammer vinden als hun kinderen zouden roken. | 73 procent van de rokers heeft spijt ooit te zijn begonnen met roken. | Zeven op tien Belgen vindt dat alle plekken waar kinderen komen, rookvrije omgevingen moeten zijn. | In België tellen we veertig tabaksdoden per dag. |
Het is bewezen dat in landen waar rookvrije wetgeving goed wordt toegepast, de blootstelling aan tweedehandsrook daalt met tachtig tot negentig procent. Wettelijke rookverboden zijn dus effectieve strategieën om meeroken te verminderen (Gezond Leven). Na elke nieuwe invoering van een rookverbod (op de werkvloer, in de horeca...) is er een daling van het aantal dodelijke hartaanvallen te zien.
Hoe spreek je iemand aan die rookt in een rookvrije omgeving?
Generatie Rookvrij is een positief verhaal. We moedigen iedereen aan om rokers vriendelijk aan te spreken en zo samen te werken aan een rookvrije toekomst voor onze kinderen. Volg hier de gratis e-learning over hoe je iemand aanspreekt in een rookvrije omgeving.
Generatie Rookvrij
Stad Oostende ondertekende het charter Generatie Rookvrij. De Stad engageert zich zo om kinderen geboren in 2019 of later te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. De ambitie is om rookgedrag te doen minderen of zelfs helemaal te doen verdwijnen de komende generaties.
In dat kader besliste de Stad om meer dan zeventig plaatsen -waar vooral kinderen en jongeren komen- rookvrij te maken, hierdoor krijgt Oostende het label Generatie Rookvrij. Naast de sensibiliseringscampagne rond roken in bijzijn van kinderen aan de schoolpoort, aan sportinfrastructuur en op de evenementen georganiseerd door de Stad, geldt er een rookverbod op de speelpleinen. Oostende streeft ernaar om zoveel mogelijk omgevingen waar kinderen komen rookvrij te maken. Een rookvrije omgeving wordt aangeduid met een bord. Die omgeving is vrij van roken en vapen.