Generatie Rookvrij

Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag. Ook rookgedrag: zien roken, doet roken. De Stad vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren kunnen opgroeien in rookvrije omgevingen. 

Generatie Rookvrij

In mei ondertekende Stad Oostende het charter Generatie Rookvrij. De Stad engageert zich zo om kinderen geboren in 2019 of later te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. De ambitie is om rookgedrag te doen minderen of zelfs helemaal te doen verdwijnen de komende generaties. ​
​​
​In dat kader besliste de Stad om meer dan zeventig plaatsen -waar vooral kinderen en jongeren komen- rookvrij te maken, hierdoor krijgt Oostende het label Generatie Rookvrij. Naast de sensibiliseringscampagne rond roken in bijzijn van kinderen aan de schoolpoort, aan sportinfrastructuur en op de evenementen georganiseerd door de Stad, geldt er een rookverbod op de speelpleinen. Oostende streeft ernaar om zoveel mogelijk omgevingen waar kinderen komen rookvrij te maken. Een rookvrije omgeving wordt aangeduid met een bord. Die omgeving is vrij van roken en vapen. 

Ik doe mee!

Elk jaar op 31 mei is het de Werelddag Zonder Tabak en dan zetten we het belang van rookvrije omgevingen in de kijker. Sta je zelf achter Generatie Rookvrij? Deel dan gerust een foto of filmpje op sociale media met de hashtag #generatierookvrijoostende

Enkele cijfers

74 procent van de rokers zou het vinden als hun kinderen zouden roken. 73 procent van de rokers heeft spijt ooit te zijnbegonnen met roken. Zeven op tien Belgen vindt dat alle plekken waar kinderen komen, rookvrije omgevingen moeten zijn.In België tellen we veertig tabaksdoden per dag.

Het is bewezen dat in landen waar rookvrije wetgeving goed wordt toegepast, de blootstelling aan tweedehandsrook daalt met tachtig tot negentig procent. Wettelijke rookverboden zijn dus effectieve strategieën om meeroken te verminderen (Gezond Leven). Na elke nieuwe invoering van een rookverbod (op de werkvloer, in de horeca...) is er een daling van het aantal dodelijke hartaanvallen te zien.

Hoe spreek je iemand aan die rook in een rookvrije omgeving? 

Generatie Rookvrij is een positief verhaal. We moedigen iedereen aan om rokers vriendelijk aan te spreken en zo samen te werken aan een rookvrije toekomst voor onze kinderen. Volg hier de gratis e-learning over hoe je iemand aanspreekt in een rookvrije omgeving. 

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.