Raoul Servais

Oostendse tekenaar, ontwerper en filmregisseur Raoul Servais overleed op 94-jarige leeftijd. Hij werd geboren in Oostende in 1928, maar woonde al meer dan 30 jaar in een klein huisje op de 'boerenbuiten' in Leffinge. Hij werd beschouwd als de vader en pionier van de animatiefilm. Hij werd internationaal gelauwerd met meer dan 60 onderscheidingen, waaronder ook een Gouden Palm in Cannes. Hij stond ook aan de wieg van de opleiding animatiefilm aan het KASK in Gent, de eerste in heel Europa.

Reacties

 • Wim V.
  Na Arno is ook nu een groot kunstenaar heen gegaan. Namens het ganse Pro Actief Oostende bestuur wens ik familie en vrienden heel veel sterkte toe met dit verlies. Wij danken Raoul voor zijn mooie carrière en zullen hem nooit vergeten! Wim Vanoutryve Bestuurslid Pro Actief Oostende
 • Philippe B.
  Een Icoon,een grote mijnheer is heengegaan! Hij was de vader van de animatiefilm en overtuigend pacifist! Ik heb een groot respect voor deze bewonderenswaardige man en langs deze weg betuig ik mijn diepste medeleven aan de familie.
 • Mireille D.
  RAOUL LEREN KENNEN OP JONGE LEEFTIJD DOOR MIJN VADER, FOTOGRAAF. Gefasineerd door waar hij mee bezig was. Prachtige animatiefilm en de tekeningen die heel bijzonder tot de verbeelding spreken. Later persoonlijk ontmoet in de Veneziaanse gaanderijen bij tentoonstellingen. Fijne mens. Zoek de foto's op. Mijn medeleven aan familie en vrienden.
 • Jacques M.
  Wij rouwen om een heel groot kunstenaar en een bijzonder integer mens.
 • Kristien R.
  Veel sterkte aan de familie en de vrienden
 • Dominique B.
  Raoul Servais samenvatten is moeilijk, hij heeft grenzen verlegd en deuren geopend, als mens was hij steeds bereikbaar. Heb goede herinneringen toen hij gehuldigd werd in Middelkerke in aanwezigheid van leden Cine Club Oostende
 • EMIEL D.
  1928 – 2023 Raoul S E R V A I S Een ware en aparte PACIFIST! ======================= https://www.artmoviecreation.be/.../podium_RaoulServais.htm
 • Tom V.
  Ik heb het voorrecht gehad Raoul te mogen meemaken als mentor en coach voor m'n eigen filmwerk en leerde hem kennen als een zeer aangename, verstandige, vurige en lieve man, zeker met een uitgesproken mening, maar ook iemand die je zou steunen zelfs als hij jouw visie niet meteen deelde. Het doet me spijt dat we elkaar wat uit het oog hebben verloren de laatste jaren, maar ik was enorm blij toen hij samen met Rudy Pinceel toch een nieuwe film heeft kunnen maken. Hij is en zal ook altijd een inspiratie blijven, wetende ook hoe hard hij telkens heeft moeten vechten om z'n films te kunnen maken en z'n visie te realiseren. Naast de leegte die z'n verlies achterlaat blijft er ook de enorme stempel die hij op de Belgische en wereldwijde film en animatie-wereld heeft kunnen drukken. Ik zal je missen Raoul en met mij velen.
 • Wyffels R.
  Een ster waarvan ik gemist heb, hem persoonlijk te ontmoeten. Deze gemiste kans, kan niet worden hersteld. De kunst van die wij mogen genieten, is maar een zwakke troost. Toch blijft deze het enige waar wij ons kunnen aan verheugen. Het maakt je ook voor de toekomst onvergeten. Onze stad verliest een indrukwekkende man en kunstenaar. In de hoop, dat jij nu als een ster over onze stad zal waken en ons licht geeft waar het soms donker blijft. Namens onze burgerpartij met al zijn leden, innige deelneming voor familie en vrienden.
 • Koen V.
  Eresaluut aan een groot kunstenaar en een pionier voor de animatiefilm in de ware zin van het woord. Hij was één van de oprichters van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het bieden van kansen aan jonge, getalenteerde filmmakers lag Raoul Servais nauw aan het hart. Deelneming namens de Raad van Bestuur, alle medewerkers en commissieleden en de volledige audiovisuele sector aan familie en vrienden. Moge de verbeelding van zijn wonderlijke animatiefilms nog vele generaties inspireren. Net zoals zijn maatschappelijk engagement en de waakzaamheid voor vrijheid in samenlevingen waar die monddood wordt gemaakt. Dank voor wie je was
 • Dominique V.
  Innige deelneming aan de familie en de kennissen. Het was een eer Raoul te mogen ontmoeten en samenwerken. Wat een oeuvre laat hij na, iets om te koesteren. Heel veel respect voor deze grootmeester.
 • Jan V.
  Innige deelneming aan alle familieleden en kennissen. Ik heb met veel plezier verschillende kortfilms van deze grote meneer behandeld in lessen filmmuziek.
 • Martine M.
  Raoul Servais blijft in mijn herinnering als een immer minzaam persoon die aandacht had voor eenieder. Hij was een pionier in de animatiefilm, maar bleef daar zeer bescheiden over. Hij streed tegen onrecht, tegen oorlog vanuit zijn hoeve in Leffinge. We maakten samen met Jacques Dubrulle twee mooie tentoonstellingen in Oostende over het oeuvre van deze grote meneer. Hij zal worden gemist.
 • Filip R.
  Ik zal steeds heel veel waardering blijven hebben voor Raoul. Hij was een bescheiden en minzaam mens en een groot kunstenaar. Ik heb twee tekeningen van hem gekocht, de DVDs met kortfilms en meerdere boeken. Ik koester de warme herinneringen aan hem. Raoul, ik zal je missen.
 • Filmclub 62 V.
  Filmclub 62 koestert warme herinneringen aan een innemend en bescheiden filmtovenaar.
 • Jacques D.
  Dank Raoul voor uw steeds warm onthaal en de ongelooflijke fijne samenwerking. Wij zullen uw werk verder onder de aandacht plaatsen. U bent terecht een Ere-Burger maar u was altijd een Wereldburger. Wij zullen u erg missen
 • Ivan C.
  De grootmeester van de cinemafotografie is niet meer, we zullen hem missen..
 • Academie Harelbeke Anders! A.
  Oprechte deelneming aan een grote kunstenaar!
 • Tina D.
  Oprechtige deelneming aan de familie en vrienden Weer een sterretje bij in de hemel het ga je goed daar boven Tina
 • Peter C.
  Dankjewel voor je mooie oeuvre Raoul, voor de mooie momenten samen en voor de inspiratie die je ons gaf. Peter, ook namens FFO

Reageer

Reageren is niet meer mogelijk.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.