Samenlevingsopbouw aan het werk in de Nieuwe Stad

Al vele jaren lang werkt Samenlevingsopbouw aan het welzijn van de bewoners in de wijk De Nieuwe Stad. Coördinator Tineke Decroos geeft ons een inkijk in haar dagboek op het einde van dat bijzondere jaar 2020. Samen met haar herbeleven we donderdag 17 december.

Het leven zoals het is op donderdag 17 december 2020

De Oostendebonnen zijn vandaag talk of the town in ons lokaal aan de Guldensporenlaan in de Nieuwe Stad. De meeste bewoners kregen vandaag die bon, 60 of 80 euro, te besteden bij de plaatselijke middenstand, in de bus. Al wie binnenvalt, heeft het erover. Hoe moet je de bon gebruiken, kun je ze doorgeven, waar kun je er mee terecht? We hebben alvast de lijst afgeprint met alle handelszaken die meedoen met de actie, en dat komt van pas.

Een beetje compagnie

Mensen komen ook met andere besognes langs bij de opbouwwerkers van Samenlevingsopbouw.  “De verwarming is kapot en meneer weet niet waar hij terecht kan, de advocate van de schuldbemiddeling geeft niet thuis, iemand twijfelt aan de coronaregels en wil verduidelijking, een gezin wil hulp bij het aanvragen van coronasteun voor een laptop. We zoeken mee naar een oplossing, steken waar we kunnen zelf de handen uit de mouwen, bellen diensten op, sturen mensen door. De meeste bezoekers willen gewoon even praten, verhaal doen, een beetje compagnie hebben.” 

Dit is wat we WEL kunnen doen

"Permanentie houden, directe dienstverlening, bij momenten één op één hulpverlening, het is niet meteen de corebusiness van een opbouwwerker. Maar dit is wat we WEL kunnen doen, in een tijd dat er veel NIET kan en mag. Veel hulp- en dienstverlening verloopt momenteel digitaal, voorzieningen zijn enkel telefonisch en slechts beperkt bereikbaar, vaste ontmoetings- en instuifplekken zijn gesloten."

Maar voor velen is dat digitale verhaal of hulpverlening op afstand een brug te ver, ze zijn het niet machtig, ze hebben er geen voeling mee, ze haken af.  En ongeveer iedereen mist contact met andere mensen, het gedeelde leven.  Het is dus belangrijk om mensen nabij te blijven, om present te zijn.

"En dat is wat we doen. Van maandag tot donderdag is er een opbouwwerker aanwezig in de wijk. Wijkbewoners kunnen langskomen in het lokaal, maar we staan ook telefonisch paraat, zoeken mensen actief op tijdens ons toertje door de wijk en gaan op vraag langs voor deurbezoeken. Aanvankelijk kregen we vooral ‘the usual suspects’ over de vloer, de wijkbewoners die al heel vertrouwd zijn met onze werking. Maar na verloop van tijd en mede dankzij een gebalde PR actie, weten ook heel wat nieuwe mensen ons nu te vinden.”

Ook in 2021 gaat Samenlevingsopbouw verder met een intensieve, outreachende aanpak, weet Tineke Decroos; “We gaan hier zeker mee door tot het leven weer min of meer in z’n gewone plooi valt.”

Gepubliceerd op woensdag 13 januari 2021 16.15 u.