Slachtoffer of getuige van discriminatie of racisme? Meld het bij Unia

Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen bij het terugdringen van het aantal situaties waarin sprake is van discriminatie en racisme. Simpelweg door zo’n situaties te melden. Stad Oostende werkt aan een actieplan.

Er is sprake van discriminatie wanneer iemand op basis van een bepaald kenmerk ongelijk behandeld wordt. Dat kan bijvoorbeeld op grond van geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, (sociale) afkomst, geloof of huidskleur zijn.

Discriminatie kan direct of indirect zijn. Een voorbeeld van directe discriminatie: een huisbaas weigert te verhuren aan holebi’s. Bij indirecte discriminatie word je benadeeld door een maatregel die neutraal lijkt maar dat niet is. Zoals in de situatie waarbij een bedrijf eist dat alle sollicitanten Nederlands als moedertaal hebben. Door deze vereiste worden mensen met een andere moedertaal uitgesloten.

Stad Oostende werkt samen met Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum) om discriminatie en racisme aan te pakken. Zo kan je op een eenvoudige manier melding maken via deze pagina op onze website..

Unia luistert naar je in alle vertrouwen, zoekt samen met jou naar een oplossing en volgt je zaak op tot ze is afgehandeld.

Ben je zelf niet betrokken, maar wel getuige van discriminatie of racisme? Meld het zeker ook.

Momenteel werkt Stad Oostende aan een actieplan tegen discriminatie en racisme, bijvoorbeeld op de arbeids- of huisvestingsmarkt of door slachtoffers beter te ondersteunen. Door gevallen van discriminatie en (online) haatboodschappen te melden, kunnen we nog beter inspelen op de noden.

Dienst Mens en Maatschappij
Stadhuis, Vindictivelaan 1 – 2de verdieping
T 059 25 86 75

Gepubliceerd op dinsdag 6 juli 2021 15.44 u.