SMART-SPACE

SMART-SPACE

Hoofdthemas

Stad Oostende is de projectleider van het project SMART-SPACE. Dit project is een Europese territoriale samenwerking tussen verschillende actoren in België, Nederland, Frankrijk en Ierland. Het maakt deel uit van het Interreg ‘North-West Europe’ programma dat onder meer inzet op het verlagen van de CO2-uitstoot.

Centraal in het SMART-SPACE project staat de vermindering van de CO2-uitstoot door de implementatie van slimme en duurzame verlichting. Het project toont aan dat zo’n verlichting niet alleen een positieve impact heeft op de CO2-uitstoot, maar ook op de publieke leefbaarheid en de veiligheid. Samen met de elf andere partners, een mix van lokale besturen, kennisinstellingen, bedrijven en een netwerkbeheerder werd een slim communicatiesysteem ontwikkeld dat de openbare verlichting aanstuurt. Dit gebeurt door het meten van gegevens die worden gegenereerd via een aantal sensoren op de verlichtingspalen.

Binnen Oostende werden de Victorialaan en het vernieuwde stationsplein uitgekozen als piloot sites om met slimme verlichting aan de slag te gaan.

Totaalprojectbudget: 5.717.368,17  euro; waarvan EFRO-fondsen: 3.430.420,88 euro
Budget Oostende (i.s;m. Fluvius): 844.919,46 euro; waarvan EFRO-fondsen: 510.641.676 euro

Looptijd: 31 mei 2018 – 31 maart 2022

Projectpartners: Stad Oostende (BE), Stad Sint-Niklaas (BE), Middelburg (NL), Tipperary (IRE), Fluvius (BE), SPIE (NL), Intemo (NL), Technische Universiteit Eindhoven: Intelligent Lighting Insitute en Innovation Lab bv (NL), KU Leuven (BE), Universiteit van Picardië -  Jules Vernes (FR), Lucie (FR)


Meer info:

officiële projectpagina SMART-SPACE


Media

Animatievideo SMART-SPACE

In deze video kom je meer te weten over het SMART-SPACE project. Met dit project willen de verschillende partners aantonen dat inzetten op slimme straatverlichting leidt tot extra CO2-reductie. Een slimme zet voor steden en gemeenten die ook hun CO2-voetafdruk willen doen dalen! 

Video pilootsite Oostende

In deze video kom je meer te weten over hoe de slimme straatverlichting in Oostende aangepakt wordt binnen het SMART-SPACE project.

Videoreportage studenten journalistiek

Studenten journalistiek van Howest Kortrijk interviewden Stad Oostende over het SMART-SPACE project.

Het SMART-SPACE project is een voorbeeld van de manier waarop de EU investeert om Europa tegen 2020 klimaatneutraal te maken. Het project richt zich specifiek op slimme en duurzame openbare verlichting.

Bekijk hun interview:

Terugblik partnermeeting Eindhoven – Rotterdam, 26 t.e.m. 29 maart 2019

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.