Sneeuw- en ijzelbestrijding

Sneeuw- en ijzelbestrijding

In de winterperiode periode kan het mogelijk sneeuwen of kan er zich ijzel vormen op de weg of op het voetpad. Om de gladde wegen te bestrijden, heeft Stad Oostende een strooiplan klaar.

Volgens het politiereglement ben je als bewoner steeds verplicht om het trottoir voor de woonplaats zelf vrij te maken. Zo wordt er een veilige doorgang te gegarandeerd voor voorbijgangers.

Wanneer je hulpbehoevend bent, kan dit soms een probleem vormen. Daarom kan je in verschillende gevallen rekenen op het  Clean Team om sneeuw voor je te ruimen of zout te strooien.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent 70 jaar of ouder
  • Je kan de woning niet verlaten door ziekte
  • Je bent arbeidsongeschikt of invalide verklaard (min. categorie 1)

Let op: enkel eengezinswoningen komen in aanmerking voor deze dienstverlening.

Procedure

Doe je aanvraag digitaal via het formulier: Sneeuwruimen - aanvraag

of

bel naar het gratis telefoonnummer 0800 1 8400 (optie 1 in het keuzemenu).

Gelieve je aanvraag minstens 48 uur op voorhand in te dienen. Op die manier hebben we voldoende tijd om je verzoek te verwerken. Dien je een aanvraag in het weekend in? Dan wordt die op maandag verwerkt. Vanaf dinsdag kun je erop rekenen dat we de dienstverlening voor sneeuw- en ijzelbestrijding uitvoeren.

Je aanvraag geldt voor de winterperiode, van ongeveer eind oktober tot eind maart (afhankelijk van het weer). Als je je inschrijft in januari 2024, start je aanvraag de dag na je inschrijving en loopt deze tot eind maart 2024. Wil je in het volgende winterseizoen weer gebruikmaken van de dienst, dan moet je die opnieuw aanvragen.

Kostprijs

Na afloop van de winterperiode betaal je 2,00 euro per ruimbeurt.

Uitzonderingen

Bewoners van appartementsgebouwen nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het regelen van sneeuw- en ijzelbestrijding. In bepaalde gevallen kunnen ze hierbij een beroep doen op de syndicus. Het ruimen van een garage-inrit valt niet onder deze dienstverlening.

JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.