Stad Oostende organiseert speelpleinwerking en sportkampen in juli en augustus

In Oostende staan deze zomer maar liefst 104 sportkampen en een uitgebreide speelpleinwerking op het menu. Inschrijven is intussen mogelijk.

Oostende telt ongeveer 10.000 kinderen en jongeren die snakken naar vrijetijdsactiviteiten tijdens de zomervakantie. Na de lange periode van beperkte sociale omgang en minimale schoolcontacten kijken zij uit naar leuke en sportieve zomeractiviteiten.

Meer dan 100 sportkampen

De Nationale Veiligheidsraad zette vorige week het licht op groen voor jeugdkampen in de zomervakantie. Voor de sportactiviteiten en sportkampen in de zomer werd er op vandaag nog geen definitieve beslissing genomen.

Stad Oostende besloot zich volledig voor te bereiden en heeft een brochure klaar met daarin 104 sportkampen, zowel georganiseerd door de eigen dienst Sport als door externe organisatoren. 

Voor het eigen aanbod van 22 sportkampen werkt de stad samen met lokale sportclubs. In de voormiddag beoefenen kinderen één specifieke sport en 's middags proeven ze van een waaier aan omnisport: cricket, dans, skaten, voetbal, zeilen,... Voor elk wat wils.

Extra voorzorgen

Er wordt uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen. Zo worden de groepen beperkt tot 20 kinderen en worden alle voorzorgen genomen op vlak van hygiëne. Wanneer ouders hun kinderen brengen of oppikken, wordt gevraagd om een mondmasker te dragen. Er is ook dagelijks opvang voorzien voor en na de sportactiviteiten, van 8 tot 9 uur en van 16 tot 17 uur. Monitoren houden toezicht tijdens de middagpauze wanneer de kinderen hun eigen lunchpakket verorberen. Stad Oostende voorziet ook voldoende drinkwater tijdens en na de sportactiviteiten.

De inschrijvingen voor de sportkampen van Stad Oostende starten op donderdag 4 juni om 18.30 uur. Inwoners van Oostende betalen 50 euro voor een volledige week sportkamp, tenzij ze recht hebben op het UiTPAS-kansentarief, dan betalen ze slechts 10 euro. Als de Nationale Veiligheidsraad de maatregelen opnieuw zou verscherpen waardoor sportkampen niet meer kunnen plaatsvinden, dan betaalt Stad Oostende het inschrijvingsgeld integraal terug aan wie zich al inschreef.


Speelpleinwerking, ook voor kinderen met een beperking

Naast de sportkampen kunnen kinderen en tieners ook genieten van 37 dagen speelpleinwerking. De speelpleinwerking zal dit jaar op maar liefst 7 locaties in de verschillende stadswijken plaats vinden, om zo een maximale spreiding mogelijk te maken met beperktere groepen.

Ook kinderen met een beperking kunnen genieten van een mooi aanbod. Zoals elk jaar wordt er opnieuw een Zonnetjeswerking georganiseerd met extra persoonlijke begeleiding en gespecialiseerde animatoren voor kinderen met een beperking.

Ook bij de speelpleinwerking wordt gezorgd voor veilige speel- en eetomstandigheden. Ouders die hun kinderen brengen, dragen steeds een mondmasker. Er worden extra monitoren ingeschakeld om toe te zien op de hygiëne en om geregeld het spelmateriaal te ontsmetten. Om de contactbubbels maximaal te respecteren, schrijven kinderen steeds voor een hele week in, ook al nemen ze bijvoorbeeld één dag niet deel aan het aanbod.

Inschrijven en opvang

De deelnameprijs voor de speelpleinwerking bedraagt 35 euro per week: daarin zitten niet alleen 5 dagen spelplezier, maar ook dagelijks een warme maaltijd. Het kansentarief met de UiTPAS bedraagt 7 euro per week.  Daginschrijvingen zijn omwille van de opgelegde coronamaatregelen dit jaar niet mogelijk. De inschrijvingen voor de speelpleinwerking starten op maandag 8 juni.

Ouders kunnen een beroep doen op de Buitenschoolse Kinderopvang (BKO) voor opvang voor en na de speelpleinwerking (vanaf 06.30 uur en tot 19 uur). De animatoren begeleiden de kinderen tussen de speelpleinwerking en de locaties van de BKO.

Voor meer informatie en de volledige brochures:

www.oostende.be/sportkampen-zomervakantie

www.oostende.be/speelpleinwerking

Gepubliceerd op donderdag 28 mei 2020 11.46 u.