Stad Oostende en Hogeschool VIVES starten innoverend project om boomsterfte te voorkomen

In samenwerking met Hogeschool VIVES start Stad Oostende een uniek project om boomsterfte op het openbaar domein te voorkomen. VIVES ontwikkelde een bodemvochtsensor om de vochtigheid rond bomen te monitoren.

Nieuw aangeplante bomen krijgen het in de eerste jaren zwaar te verduren. Een belangrijke oorzaak van boomsterfte in die eerste jaren is dat ze te weinig of net te veel water krijgen. Enerzijds komt dat door ons zeeklimaat, met veel regen, maar ook veel droge periodes. Dat maakt het lastig om een stabiele waterhuishouding te behouden. Daarnaast kan sterke wind de bodem uitdrogen of juist verzadigen, wat de groei van jonge bomen bemoeilijkt.

Anderzijds sterven stadsbomen ook af als ze te weinig toegang tot grondwater hebben door bemaling. Bemaling is nodig op bouwwerven om het grondwater weg te pompen. In Oostende worden er jaarlijks gemiddeld 28 vergunningen voor bemaling gegeven. Ze hebben een impact op gemiddeld 11 bomen per bemaling. Door het bodemvocht te monitoren bij bomen in de buurt van bemaling, kunnen we ervoor zorgen dat deze bomen steeds voldoende water krijgen. Op die manier kunnen we boomsterfte vermijden. 

Bodemvochtsensoren

De onderzoekers van het IoT-Lab van de Hogeschool VIVES ontwikkelden een bodemvochtsensor om de vochtigheid rond bomen te monitoren. In samenwerking met het IoT-Lab kunnen we een netwerk van 20 bodemvochtsensoren uitrollen in Oostende die de vochtigheid en de gezondheid van de bomen gaan kwantificeren. Deze uitrol gebeurt in het kader van het ‘IoTrees-project’.

Ook bomen in de buurt van bemaling worden uitgerust met bodemvochtsensoren. Op die manier monitoren we de waterbehoefte van de boom en voorkomen we dat de boom droog valt en sterft.

De sensorgegevens kunnen aanvankelijk geanalyseerd worden via een dashboard ontwikkeld door VIVES. Dit dashboard zorgt ervoor dat de Stad de data real-time kan monitoren en technische storingen kan opsporen. Tijdens het project wordt onderzocht of het wenselijk en technisch haalbaar is om de sensorgegevens te capteren en te analyseren in een eigen data-analyseplatform. Dit zou de Stad onder meer toelaten een gebruiksvriendelijk dashboard op te zetten, historische trends te onderzoeken en de gegevens te analyseren. De gegevens kan de Stad kruisen met andere data zoals weersgegevens en informatie over de bodem. De bodemvochtsensoren zelf zijn ontwikkeld met aandacht voor de kostprijs, onderhoud en levensduur.

Gepubliceerd op vrijdag 7 maart 2025 13.04 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.