Stad Oostende gaat voor woonkwaliteit in een veilige stad

In de media verschenen recent enkele nieuwsberichten over belastingen op onbewoonbare, ongeschikte, verwaarloosde of leegstaande woningen. Stad Oostende wil daarom graag verduidelijken hoe alles in zijn werk gaat.

Er is recent enige commotie ontstaan in onze stad over de belastingen die eigenaars van onbewoonbare, ongeschikte, verwaarloosde of leegstaande woningen krijgen. Stad Oostende plaatst daarom graag even alles op een rijtje:

  • De belasting waarvan sprake gaat enkel over woningen die niet voldoen aan de minimale wettelijke eisen op vlak van gezondheid, veiligheid en kwaliteit én die op een inventaris staan (na klachten van huurders, meldingen van buurtbewoners of politie …).
  • Vóór een woning op een inventaris terechtkomt is er al een lange weg afgelegd.
  • Niemand moet zomaar hoge belastingen betalen. Iedereen krijgt ruim de tijd om aan te tonen dat er stappen gezet worden om het pand in orde te brengen. De stadsdiensten informeren mensen grondig en leggen uit hoe ze een vrijstelling kunnen aanvragen.
  • Stad Oostende heeft de regels tijdens deze legislatuur versoepeld. Zo krijgt iedereen voortaan minstens een jaar vrijstelling en kan die verlengd worden tot drie jaar.

Woonkwaliteit prioritair

Stad Oostende laat verder weten niet te kunnen ingaan op individuele dossiers. Wel wil de Stad iedereen oproepen om signalen van de stad (brieven, aangetekende zendingen, telefoons …) niet naast zich neer te leggen. Neem contact met de dienst en laat je helpen.

Voor Stad Oostende is en blijft woonkwaliteit prioritair. Alleen op die manier kunnen mensen in degelijke omstandigheden wonen in een veilige stad met zo weinig mogelijk leegstaande of verwaarloosde panden.

Bekijk hier meer info en een handige Q&A.

Gepubliceerd op zaterdag 29 april 2023 0.00 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.