Stad Oostende in de bres voor werking dagcentrum vzw Duinhelm

De Oostendse vzw Duinhelm biedt atelierwerking aan in het dagcentrum in de Stuiverstraat voor mensen met een verstandelijke beperking. Die locatie is door de coronamaatregelen te klein geworden. Stad Oostende biedt nu extra ruimte aan in de ontmoetingscentra.

Coronamaatregelen maken het mensen met een beperking extra moeilijk: sociale contacten vallen weg, er zijn afstandsregels om rekening mee te houden, mondmaskers en handgel moeten steeds mee. Die maatregelen kunnen een zware impact hebben op hun mentaal welzijn. Voor veel mensen met een verstandelijke beperking helpt het om actief aan de slag te zijn.

In normale omstandigheden gaan in het dagcentrum van vzw Duinhelm dagelijks ongeveer 98 mensen met een beperking aan de slag. Onder begeleiding van een coach maken ze kaarsen, keramieken voorwerpen, wenskaarten en lekkernijen in hun grote keuken. De verschillende producten en artistieke creaties worden te koop aangeboden in het bijhorende winkeltje.

Ademruimte voor vzw Duinhelm

Corona brengt de werking van het dagcentrum in moeilijkheden: er gelden strenge afstandsregels waardoor de beschikbare werkruimte herverdeeld moest worden. Hierdoor werd de atelierruimte in de Stuiverstraat te klein. Vzw Duinhelm klopte bij de Stad aan met de vraag naar een oplossing.

De ontmoetingscentra van Stad Oostende bieden een tijdelijke oplossing. Vanaf maandag 8 februari kan vzw Duinhelm de atelierwerking verspreiden over OC ’t Kasteeltje en OC De Schelpe. Op beide locaties kan een groep van zestien mensen aan de slag onder begeleiding van twee coaches.

Welzijn voor alles

In Ontmoetingscenrum De Schelpe kunnen de medewerkers van vzw Duinhelm terecht voor het creatievere werk, zoals het maken van wenskaarten. In OC ’t Kasteeltje zal het semi-industriële werk georganiseerd worden. Dankzij de extra locaties kunnen de coaches ook in deze moeilijke tijden de dagdagelijkse werking en structuur voor deze bijzondere medewerkers verzekeren.

 

Gepubliceerd op woensdag 10 februari 2021 11.29 u.