Stad Oostende investeert in nieuwe speel- en jeugdinfrastructuur

Spelen, sporten en bewegen, het is niet alleen leuk, maar ook erg gezond! Stad Oostende telt ondertussen 60 speellocaties en blijft fors investeren in nieuwe en bestaande speel- en jeugdinfrastructuur. Drie speelpleintjes werden al vernieuwd en er volgen nog heel wat locaties.

Dat speelpleintjes belangrijk zijn, is in deze coronatijden nog maar eens extra gebleken. In totaal investeert Stad Oostende dit jaar meer dan 300.000 euro in speel- en jeugdinfrastructuur. Door de vernieuwing van maar liefst 7 speelpleintjes trekken we volop de kaart van de Oostendse gezinnen met kleinere kinderen. Hier en daar worden ook nieuwe speelelementen toegevoegd aan bestaande speelpleintjes, om de kinderen en jongeren te blijven uitdagen. Er is extra aandacht voor de allerkleinsten.

Ook aan de jongeren wordt gedacht: Er komt een nieuw multi-sportveld in Zandvoorde en in de Velodroom wordt een streetskate-infrastructuur toegevoegd.

We geven je graag een overzicht van alle projecten in 2021.

Recent vernieuwde speellocaties

  • Strandspeelplein Diksmuidestraat (Mariakerke): kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen opnieuw naar hartenlust ravotten op het vernieuwde strandconcept aan de Diksmuidestraat. Het spiksplinternieuwe speelgamma bestaat uit een torencombinatie met diverse loopcircuits, klim- en klautermogelijkheden, glijbanen en andere uitdagende elementen. Voor de allerkleinsten werden ook een schommelcombinatie, een laag draai-element en twee aantrekkelijke zandtafels voorzien. De kostprijs bedraagt 57.543,37 euro.
  • Speelpleintje Schermplantenstraat (Mariakerke): ook het speelplein naast Go! Basisschool August Vermeylen kreeg een opfrisbeurt. Er werd een nieuwe dynamische draaischijf en draaicarrousel en een klim- en klauterconstructie geplaatst, ideaal voor het aanscherpen de motoriek. Een aantal stappalen en stapblokken vervolledigen dit speelproject. De infrastructuur richt zich vooral op kinderen vanaf 6 jaar. De kostprijs bedraagt 22.837,42 euro.
  • Speelpleintje Aimée Thononplein (Centrum): om tegemoet te komen aan de vraag om ook in de binnenstad voldoende speelfaciliteiten te voorzien, kreeg ook dit speelplein een grondige update. Met de plaatsing van een eigentijdse speelcombinatie, een toffe schommel, een groepswip en verschillende kleine verrassende spelelementen krijgt het gezellige buurtparkje aan de Spoorwegstraat een verfrissend nieuwe look. De uitzonderlijke vormgeving en het vernieuwende karakter van de infrastructuur nodigt kinderen van 3 tot 10 jaar uit om hun grenzen te verleggen. De kostprijs bedraagt 29.463,50 euro.

Speellocaties die dit jaar nog worden vernieuwd

  • Het buurtparkje met speeltuin in de Oudstationstraat (Konterdam) krijgt volledig nieuwe speelinfrastructuur.
  • Het speelplein op het Raoul Bonnelplein (Westerkwartier) wordt volledig vernieuwd. De focus ligt hier op de allerkleinsten, die in een drukbevolkte wijk ook nood hebben aan een eigen plekje.
  • Het speelplein in het Daniel Verleyepark krijgt een opfrisbeurt en wordt gedeeltelijk vernieuwd of aangevuld met nieuwe toestellen.
  • Het speelplein op het Mariakerkeplein krijgt een opfrisbeurt en wordt gedeeltelijk vernieuwd of aangevuld met nieuwe toestellen.

Nieuwe jeugdinfrastructuur

  • Skatepark De Velodroom: in samenspraak met heel wat Oostendse skaters werkte Nine Yards, een internationale skateparkbouwer, een plan uit voor de toevoeging van streetskate-infrastructuur aan de huidige skate-infrastructuur in skatepark De Velodroom. De kostprijs is geraamd op 50.000 euro.
  • Multi-sportveld Zandvoorde: openbare multi-sportvelden bieden jongeren de mogelijkheid om het ganse jaar door samen met vrienden op een recreatieve manier te sporten. In Zandvoorde wordt een multi-sportveld geïnstalleerd op het basketterrein tussen het speelpleintje aan de Egellaan en de rolschaatspiste. De kostprijs is geraamd op 60.000 euro.

Een overzicht van alle speelpleintjes in Oostende vind je op www.oostende.be/speelpleintjes.

Gepubliceerd op woensdag 31 maart 2021 11.43 u.