Stad Oostende koopt indrukwekkende collectie historische prentbriefkaarten

De dienst Cultuur van Stad Oostende stuitte eind vorig jaar bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts op een zeer zeldzaam en bijzonder lot van maar liefst 17.000 prentbriefkaarten. De omvangrijke collectie biedt een unieke inkijk in het leven van alledag in Oostende van het eind van de 19de eeuw tot

In december 2022 bood het Antwerpse veilinghuis Bernaerts een indrukwekkende collectie van meer dan 17.000 prentbriefkaarten over Oostende en de kust te koop aan. Een bijzondere buitenkans, want de zeer omvangrijke prentbriefkaartencollectie bleek het levenswerk van Oostendenaar Omer Vilain (1924-2013).

Omer Vilain, de chroniqueur van Oostende
​Omer Vilain werd in 1944 bibliothecaris in de bibliotheek van Oostende. Vanaf 1962 werd hij er benoemd als hoofdbibliothecaris en bleef er actief tot eind jaren 80. Daarna zetelde hij tot 1994 als Oostends gemeenteraadslid. Vilain was auteur van meer dan achthonderd artikels in dagbladen en tijdschriften en schreef vier boeken over Oostende: ‘Ostende… que voici’, ‘Langs ‘t hard Zand’, ‘Langs de Oostendse kateien’ en ‘Langs de galerijen’. Hij wijdde zijn hele leven aan het bijeenzoeken van de meest diverse prentbriefkaarten over het leven in Oostende en aan de kust, te dateren van eind 19de eeuw tot de vroege jaren 80 van de 20ste eeuw.

Bijzondere buitenkans biedt unieke inkijk in Oostends verleden
De prentbriefkaartencollectie van Omer Vilain is een erg volledige verzameling, omvat verschillende zeldzame en waardevolle exemplaren én is bovendien in uitstekende toestand. De prentbriefkaarten geven een unieke inkijk in het leven van alledag: een dagje naar zee, het leven in de Oostendse hotels, pret tijdens processies en stoeten, … ​
​De aankoop betekent een belangrijke verrijking van de stedelijke erfgoedcollectie en een mooie aanvulling op de eerder aangekochte collectie glas- en filmnegatieven van de broers Antony.

De dienst Cultuur zag de belangrijke waarde van de prentbriefkaarten voor de erfgoedcollectie van de Stad en kon de verzameling aankopen met een bod van 6.000 euro. Samen met erfgoedcel Kusterfgoed willen we dit unieke beeldmateriaal in de toekomst zorgvuldig digitaliseren. Dit om de kwetsbare stukken te beschermen en te bewaren voor toekomstige generaties en om via www.beeldbankkusterfgoed.be/oostende de schat aan informatie digitaal te ontsluiten voor het publiek.

Gepubliceerd op donderdag 5 januari 2023 14.09 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.