Stad Oostende koopt ontwerpen van 2 beelden Graaf de Smet de Naeyerbrug aan

Op de iconische Graaf de Smet de Naeyerbrug stonden oorspronkelijk verschillende beelden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de beelden echter verwijderd door de Duitse bezetter om er munitie van te maken.

De stad werkt er aan om de 'Tettebrug' haar beelden terug te geven. In de zoektocht werden ondertussen ontwerpen van twee bas-reliëfs vanop de brug teruggevonden. De stad koopt deze nu ook aan. 

Oostende wil werk maken van haar Oostendse tradities en maakte hier een echte bevoegdheid van. De Graaf de Smet de Naeyerbrug - in de volksmond de 'Tettebrugge' - haar ontblote borstbeelden teruggegeven blijft één van de speerpunten. Oorspronkelijk stonden er bronzen vrouwenbeelden met ontblote borsten op deze brug. De Oostendenaars doopten haar daarom om tot 'Tettebrugge'. De Duitsers hebben de beelden tijdens WO I gesmolten voor het koper, om munitie te maken. De naam is wel blijven bestaan. 

De ontwerpen zijn van de hand van kunstenaar Charles De Kesel. Het gaat over 'Scheepstimmerman' en 'Roerganger', twee bas-reliëfs die in de nissen van de brugpylonen stonden. Het zijn maquettes waarvan mallen zouden kunnen gemaakt worden om replica's te maken van de oorspronkelijke beelden. De dienst Cultuur van de stad Oostende koopt nu de beide werken aan voor de prijs van 3.000 euro. 

De stad Oostende zet haar zoektocht naar ander beeldmateriaal van de 'Tettebrugge' eveneens verder.

De stad Oostende vermoedt dat er hoe dan ook voldoende beeldmateriaal is om replica's van de oorspronkelijk beelden te maken en ook de vrouwen terug te brengen. Via De Beeldbank en De Plate zijn er al wat aanknopingspunten, via foto's. Wie nog tips heeft, mag steeds bij de stad aankloppen. 

Gepubliceerd op dinsdag 31 december 2024 7.23 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.