Stad Oostende koopt uniek groengebied aan Duinenkerkje

Met de aankoop van 9 hectare grond aan de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk zet Stad Oostende een belangrijke stap vooruit bij de realisatie van een natuurgebied op deze locatie. In samenwerking met het agentschap Natuur & Bos en het agentschap Onroerend Erfgoed wordt een projectplan uitgewerkt.

De site rondom de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, in de volksmond het ’Duinenkerkje’, is één van de vele unieke plekjes in de Stad aan Zee. De Stad Oostende heeft in haar bestuursakkoord beloofd om op deze plek een natuurgebied te realiseren. Met de aankoop van deze locatie kan de Stad het nodige doen om de natuur op deze unieke plek op te waarderen en in ere te houden.

Naast de historische waarde van deze site is dit stukje erfgoed een bijzonder mooi groengebied. Deze groenzone ligt vlak tegen de duinengordel. Op weinig plaatsen aan de kust is de overgang tussen de duinen en het polderlandschap zo mooi zichtbaar. De duinengordel houdt de wind tegen zodat de talrijke bezoekers op de site ten volle kunnen genieten van de zon. De overgang van duin naar polder brengt een unieke flora met zich mee, zoals zeldzame orchideeën.

James Ensor

Het is niet verwonderlijk dat het Duinenkerkje één van de favoriete plekken was van kunstschilder baron James Ensor, die er zijn laatste rustplaats heeft.  Zijn vele prachtige schilderijen en tekeningen van de kerk en het omliggende landschap geven uiting aan zijn voorliefde voor deze plek. Op het einde van de negentiende eeuw zette hij zich in voor het behoud van het kerkje en de duinen. Het is onder andere dankzij Ensor dat de Oostendenaar hier vandaag van een prachtig stukje natuur kan genieten.

Stad Oostende zal in samenwerking met het agentschap Natuur en Bos en het agentschap Onroerend Erfgoed een projectplan uitwerken voor de site.

Gepubliceerd op maandag 20 april 2020 0.00 u.