Stad Oostende neemt maatregelen na negatieve staalname in zwemzone Duin & Zee

Bij een steekproef van de waterkwaliteit in de zwemzone Duin en Zee op Oosteroever blijkt de waterkwaliteit niet goed. Hoewel de bewaakte zwemzone op Oosteroever eind augustus al gesloten werd, neemt Stad Oostende toch de nodige maatregelen.

Op vraag van het Agentschap Zorg & Gezondheid ontraadt de stad aan kinderen, ouderen en personen met een lage weerstand om in die zone te zwemmen of andere activiteiten in het water te doen, zoals surfen of pootjebaden.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Milieumaatschappij doen regelmatig onderzoek naar de waterkwaliteit en dit op verschillende locaties, zowel  binnenwateren als zeewater. Zeker in zwemzones is dat van groot belang. Het resultaat van de meest recente staalname in de zwemzone Duin en Zee op Oosteroever was niet positief. De kwaliteit bleek niet optimaal voor een recreatieve zwemzone.

Hoewel de bewaakte zwemzone daar gesloten is eind augustus en er dus in principe niet meer veilig kan gezwommen worden op Oosteroever, wil Stad Oostende geen enkel risico te nemen. Op advies van het Agentschap Zorg & Gezondheid ontraadt Stad Oostende aan de doelgroep van kinderen, ouderen en mensen met een lage weerstand om in die zone nog activiteiten in het water te doen zoals surfen of pootje baden. Zwemmen is sowieso verboden in onbewaakte zones, zoals Duin & Zee in september. De ontradende boodschap wordt ook ter plaatse aangeduid.

Nog deze week volgt er een nieuwe staalname, een zogenaamd 'controlestaal'. Als daaruit opnieuw een slechte waterkwaliteit blijkt, dan wordt een algemeen zwemverbod uitgeroepen. Dat betekent ook dat er geen watersportactiviteiten mogen doorgaan. Als de waterkwaliteit ‘zeer goed’ wordt bevonden, worden de maatregelen opgeheven.

Gepubliceerd op woensdag 15 september 2021 16.59 u.