Stad Oostende ontwerpt reglement voor aanvraag struikelstenen

In samenspraak met de adviesgroep struikelstenen werkte de Stad een reglement uit om struikelstenen aan te vragen. Deze stenen herdenken de slachtoffers van het nazisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 8 mei 2024 komen er zeven struikelstenen bij in Oostende.

Op woensdag 8 mei 2024 zal de Stad zeven nieuwe struikelstenen plaatsen in Oostende. Deze stenen komen telkens op het voetpad voor de woningen waar slachtoffers van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden of werkten. De struikelstenen herdenken zeven mensen die actief waren in het verzet tegen de Duitse bezetting.

In meer dan 2.000 Europese steden vind je bijna 100.000 struikelstenen terug. Ze herinneren op een tastbare wijze aan de terreur van het fascisme en nazisme waarvan heel wat mensen het slachtoffer werden: joden, politieke gevangenen, verzetsmensen, roma en sinti, homoseksuelen, zogenaamde 'asocialen' of mensen wiens leven de nazi's niet waardig vonden. De bedenker van de struikelstenen is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De struikelstenen bestaan uit een messing plaatje van 10 op 10 cm en worden bevestigd op een kassei.

Stad Oostende vindt het belangrijk dat we deze mensen niet vergeten. Daarom werkte de Stad, in nauw overleg met de adviesgroep struikelstenen, een reglement uit voor de procedure om een struikelsteen op het openbaar domein van Oostende aan te vragen. Ook de cultuurraad heeft het reglement nagelezen en positief geadviseerd.

Binnenkort vind je het reglement hier terug. 

Gepubliceerd op donderdag 21 maart 2024 8.31 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.