Stad Oostende organiseert energieconferentie

De hoge energieprijzen zijn vandaag hét gespreksonderwerp bij heel wat mensen. Op 24 mei organiseert de Stad een energieconferentie waar de problematiek en de mogelijke aanpak samen met de welzijnssector worden besproken.

De energiefactuur is vandaag hét gespreksonderwerp bij heel wat mensen. De oorlog in Oekraïne zet het thema bovendien nog net iets hoger op de kaart. Oostendenaars die het financieel moeilijk hebben, kunnen al langer terecht bij de Dienst Welzijn voor specifieke energievragen. Vandaag merken we dat steeds meer Oostendenaars moeite hebben om de stijgende energiefacturen te betalen.

Trajectbegeleiding en bewustwording

Stad Oostende bouwde doorheen de jaren een sterke expertise uit omtrent de aanpak van energieschulden. De dienst Welzijn begeleidt mensen die worstelen met financiële problemen. De onbetaalbare energiefactuur en de woonkost staan hierbij vaak centraal. Het recht op een sociaal tarief en allerlei extra steunmaatregelen worden standaard onderzocht. Daarnaast kunnen mensen beroep doen op het Energiefonds of incidentele steun als het echt niet lukt om de factuur te betalen.

Samenwerking met het Energiehuis

Preventie is cruciaal. In eerste instantie is het belangrijk om er voor te zorgen dat mensen geen energieschulden opbouwen. Hiervoor kunnen alle Oostendenaars bij het Energiehuis terecht. Het Energiehuis heeft een pak expertise in huis op vlak van energiebesparing en wil nog nauwer samenwerken met de welzijnssector om zo elke Oostendenaar te bereiken.

Energieconferentie met de welzijnssector

Energiearmoede is een fenomeen waarmee de volledige welzijnssector in Oostende geconfronteerd wordt. Daarom organiseert Stad Oostende in samenwerking met het Energiehuis en het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) op 24 mei een energieconferentie. ​ 

Het is belangrijk dat de volledige welzijnssector op de hoogte is van de werking van alle diensten en ondersteuning die Stad Oostende aanbiedt om energiearmoede aan te pakken.

Mensen met vragen kunnen steeds terecht:

  • Bij financiële moeilijkheden met energie

Dienst Rechtenverkenning van Stad Oostende. Gratis nummer: 0800 1 8400 (kies voor optie 2). Vooral alle info: www.oostende.be/rechtenverkenning

  • Hulp om energie te besparen

Energiehuis Oostende – 059/33 91 30 – www.oostende.be/energiehuis - energiehuis@oostende.be (kantoorbezoek na afspraak)

Gepubliceerd op dinsdag 24 mei 2022 13.55 u.