Stad Oostende promoot buiten spelen met speelstraten

Stad Oostende moedigt inwoners aan om meer speelstraten te organiseren. In een speelstraat wordt de straat gedeeltelijk of volledig afgesloten voor doorgaand verkeer zodat kinderen er veilig kunnen spelen.

De Stad paste het reglement aan, vereenvoudigde de aanvraagprocedure en voorziet bovendien heel wat spelmateriaal.

Kinderen die veilig buiten spelen, skaten en fietsen. Volwassenen die elkaar op straat ontmoeten voor een babbel, een drankje of misschien wel een voetbaltoernooi. In een speelstraat kan het allemaal! In een speelstraat wordt de straat volledig of gedeeltelijk afgesloten voor doorgaand verkeer zodat kinderen er veilig en naar hartenlust kunnen spelen. Met dit initiatief wil de Stad buiten spelen in de wijk stimuleren.

Meters en peters

Wil je graag een speelstraat inrichten in jouw straat? Dan zijn er drie bewoners nodig die de speelstraat in goede banen leiden, ook wel de meters en peters genoemd. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor de buurtbewoners en de Stad.

Eenvoudigere aanvraag en een nieuw reglement

De meters en peters die een speelstraat willen organiseren, kunnen dit aanvragen via de stedelijke website. Zij brengen ook de buurtbewoners op de hoogte. De buurtbewoners krijgen drie weken de tijd om eventueel bezwaar in te dienen. Daarna wordt de aanvraag verder behandeld en als die goedgekeurd wordt, mag er een speelstraat komen.

De nieuwe procedure is eenvoudiger, want de meters en peters moeten geen handtekeningen meer verzamelen om een speelstraat te organiseren. Ook nieuw is dat de speelstraten het volledige jaar door georganiseerd kunnen worden: tijdens de vakantieperiodes, maar ook buiten de schoolvakanties tijdens het weekend en op feestdagen. Bovendien werd de aanvraagtermijn verkort. De Stad hoopt dat heel wat buurtbewoners dankzij deze wijzigingen een speelstraat zullen aanvragen.

Speelcontainers

De meters en peters kunnen via de Stad een speelcontainer aanvragen. Dat is een materiaalcontainer gevuld met allerlei groot spelmateriaal. Denk maar aan een go-cart, skateramp, reuze 4-op-een-rij,… Het uitlenen van de speelcontainer is gratis en de Stad levert de speelcontainer in de speelstraat. Uren speelplezier gegarandeerd!

Alle informatie en het aanvraagformulier kan je terugvinden via www.oostende.be/speelstraat

Gepubliceerd op donderdag 21 maart 2024 8.19 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.