Stad Oostende richt werkgroep ‘Zomer 2020’ op voor veilig toeristisch seizoen

Stad Oostende verzamelt vertegenwoordigers van verschillende economische sectoren en belangengroepen in een werkgroep ‘Zomer 2020’. Die werkgroep onderzoekt welke maatregelen en acties er nodig zijn om de economisch heropleving van de stad te verzoenen met de veiligheidsmaatregelen tegen corona.

Stad Oostende wil de zomer van 2020 zo goed mogelijk voorbereiden. Daarom wordt een werkgroep opgericht met experten vanop het terrein: horeca, toerisme, handel, stadsdiensten… Het belangrijkste doel is ervoor zorgen dat zoveel mogelijk bezoekers op een aangename, maar ook veilige manier van ons strand kunnen genieten. Voor alle duidelijkheid: iedereen is absoluut welkom aan de kust, maar de veiligheid moet gegarandeerd blijven.

De zomer van 2020 zal anders zijn dan alle vorige zomers. De Nationale Veiligheidsraad besliste immers al dat massa-evenementen niet kunnen doorgaan. Op een zonnige zomerdag, zakken er tienduizenden mensen af naar Oostende. De stad aan zee heeft 71.000 inwoners en nog heel wat tweedeverblijvers, maar op zo’n topdag zijn er vaak meer dan dubbel zoveel mensen aanwezig. 20 à 25 procent van de dagtoeristen aan de kust trekt immers naar Oostende, dat ook nog eens over ongeveer 30% van de hotelcapaciteit van de kust beschikt. Quasi al deze hotels liggen in het centrum, waar tegelijk de grootste druk is qua dagtoerisme en tweede verblijven. Aangezien zowel het strand als de stad heel compact zijn, wil Stad Oostende werk maken van een actieplan dat ook op zonnige zomerdagen de ‘social distance’ kan verzekeren.

Bezoekersdruk spreiden

De werkgroep ‘Zomer 2020’ zal onderzoeken hoe de bezoekersdruk kan gespreid worden en op welke manier de strandrecreatie, die ontzettend belangrijk is voor Oostende, optimaal kan worden georganiseerd. Op korte termijn zal de werkgroep een aantal keer via videoconferentie overleggen. De werkgroep zal adviezen formuleren aan het College van Burgemeester en Schepenen, dat uiteindelijk zal beslissen welke maatregelen en acties uitgevoerd worden.  

In afwachting van meer duidelijkheid vanuit de hogere overheden, wil Stad Oostende haar verantwoordelijkheid opnemen en de nodige voorbereidingen treffen. De Stad zal er alles aan doen om deze crisis zo goed mogelijk te doorstaan en de heropleving van Oostende op alle vlakken te verzekeren, niet in het minst voor het toerisme aan de kust.

Gepubliceerd op dinsdag 21 april 2020 0.00 u.