Stad Oostende schenkt historische eendenpers aan Foodbox

Na afloop van de expo ‘85 jaar Hotelschool’ in het Stadsmuseum geeft Stad Oostende de twee pronkstukken van de tentoonstelling in permanente bruikleen aan de hotelafdeling van het Ensorinstituut. Het gaat om een historische verzilverde eendenpers en voorsnijwagen.

Poetsen tot ze blinken

De verzilverde eendenpers en de voorsnijwagen kunnen met recht en rede unieke historische objecten genoemd worden. Deze bijzondere voorwerpen, die stammen uit de negentiende eeuw, zijn stille getuigen van de rijke geschiedenis van de Oostendse Hotelschool en krijgen nu een tweede leven in het didactisch restaurant FoodBox. In de negentiende eeuw werden ze gebruikt voor de zaalbereidingen en het versnijden van gerechten in het luxerestaurant van het Royal Palace Hotel Oostende. Met de eendenpers werden de sappen uit het karkas geperst, om vervolgens, terwijl de gasten toekeken, een heerlijke saus te bereiden. De voorsnijwagen werd tot 1929 gebruikt en diende voor het aan tafel versnijden van gerechten zoals lamsbout en gevogelte. Later waren beide voorwerpen te vinden in de voormalige Oostendse Hotelschool in de Leopoldlaan. Eveline Heyman en Saskia Roelens, beide leerkrachten aan het Ensorinstituut, zijn zelf oud-leerlingen van de Hotelschool. Ze herinneren zich nog levendig dat de eendenpers en voorsnijwagen altijd aanwezig waren op school. Eveline Heyman vertelt: "Ik herinner me de eendenpers op de toog in het restaurant. Als leerling moesten we de verzilverde pers en 'chariot' poetsen tot ze blonken". Saskia Roelens gebruikte zelf als leerling de eendenpers. Nog tot 2000 werd het bijzondere object in de lessen gebruikt.

Eyecatchers voor Foodbox

Na afbraak van de Hotelschool in 2019 bewaarde Stad Oostende de voorwerpen in een depot. In het kader van de tentoonstelling ‘85 jaar Hotelschool Oostende’, samengesteld door heemkring De Plate, werden de objecten opnieuw onder het voetlicht geplaatst in het Stadsmuseum. De expo liep van 15 oktober 2022 tot en met 15 mei 2023.

Na afloop van de expo geeft Stad Oostende de unieke voorwerpen in permanente bruikleen aan de hotelafdeling van het Ensorinstituut. De eendenpers en de voorsnijwagen worden er, in het kader van de lessen restaurant, eyecatchers in het didactisch restaurant Foodbox in de Generaal Jungbluthlaan. ​ ​

​​Voor wie de tentoonstelling '85 jaar Hotelschool Oostende' in het Stadsmuseum gemist heeft en toch een glimp wil opvangen van de eendenpers en voorsnijwagen, is er dus goed nieuws. Je kan de eyecatchers vanaf vandaag bewonderen onder het genot van een gastronomisch menu of een culinaire lunch in het restaurant van de Foodbox. Reserveren kan via www.ensorinstituut.be/book-online

Gepubliceerd op dinsdag 23 mei 2023 16.38 u.