Stad Oostende start als eerste stad met sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, start Oostende met een sterrenregister. Alle stilgeboren kindjes kunnen daarin symbolisch geregistreerd worden, ongeacht de duur van de zwangerschap.

Als een kindje na meer dan zes maanden (180 dagen) zwangerschap kort voor of na de geboorte overlijdt, moet hiervan een aangifte gedaan worden in het Stadhuis. Vanaf 140 dagen zwangerschap kunnen ouders die dat wensen hun kindje ook wettelijk aangegeven en een voornaam geven. Ouders waarvan het kindje minder dan 140 dagen in de buik zat, kunnen wettelijk gezien geen aangifte doen.

In de gemeenteraad van 25 april diende raadslid Charlotte De Backer een voorstel tot beslissing in om een initiatief te nemen en zo de ouders van álle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken. Schepen Hina Bhatti ging daar meteen positief op in en zo besliste Stad Oostende om als eerste stad in Vlaanderen te starten met een sterrenregister.

Vanaf vrijdag 26 mei 2023 kunnen alle stilgeboren kinderen, ongeacht hoe lang ze in de buik gezeten hebben, symbolisch geregistreerd worden in dit sterrenregister. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen.

Ook voor ouders die hun kindje in het verleden hebben verloren

Een registratie in het sterrenregister kan digitaal via www.oostende.be/sterrenregister of op afspraak in het Stadhuis. Een afspraak maken kan via www.oostende.be/afspraak of het gratis nummer 0800 1 8400. Ook voor ouders die een tijdje geleden hun kindje verloren, is het nog mogelijk om een registratie te doen.

Alle Oostendse sterrenkinderen worden kosteloos begraven op de stedelijke begraafplaats.

Gepubliceerd op vrijdag 26 mei 2023 14.52 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.