Stad Oostende steekt mantelzorgers hart onder de riem

Stad Oostende besteedt vandaag -23 juni- bijzondere aandacht aan de ‘Dag van de Mantelzorg’. Door de coronacrisis is het niet mogelijk om er een event aan te koppelen, maar toch verdienen de vele mantelzorgers in Oostende een hart onder de riem van ons allemaal. Zanger Augustijn is de nieuwe peter.

Dinsdag 23 juni is één van de langste dagen van het jaar. Deze lange dag staat symbool voor alle mantelzorgers die dag in dag uit zorgen voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Hoewel het dit jaar - door de coronacrisis - niet mogelijk is om een evenement te organiseren, zet Stad Oostende de mantelzorgers graag even extra in de kijker.

Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waarvoor je vrij kiest of dat past binnen een vereniging of een organisatie. Mantelzorg overkomt mensen meestal. Ook in Oostende zijn een pak mensen actief als mantelzorger, soms zonder dat ze zich zelf van die term bewust zijn. Door mantelzorg extra aandacht te geven, willen we de vele mantelzorgers in de Stad aan Zee uitdrukkelijk bedanken en ondersteunen.

Mantelzorgcafés

De Stad Oostende organiseert maandelijks een Mantelzorgcafé waar mantelzorgers ervaringen kunnen delen en praktische informatie kunnen opdoen. Onder de noemer ‘Mantelschelp’ gebeurt dat maandelijks in OC Schaperye.

De Oostendse zanger Augustijn Vermandere werd aangeduid als peter van de mantelzorg in Oostende. Hoewel een optreden op de ‘Dag van de Mantelzorg’ er nu niet meteen in zit, blijft Augustijns cover van het nummer ‘Fragile’ van Sting de ideale soundtrack voor dit verhaal. In warm West-Vlaams bezingt hij de essentie van mantelzorg: “Vergeet noois hoe fragiel da we zin (…) Zorg voor mekaar”.

Op www.oostende.be/mantelzorg werden drie getuigenissen verzameld van Oostendse mantelzorgers alsook een kort gesprek met peter Augustijn.

Gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2020 0.00 u.