Stad Oostende stelt inventaris Koloniale Sporen voor

Stad Oostende gaf vorig jaar het startschot voor een participatietraject over koloniale verwijzingen in de publieke ruimte. Verschillende Oostendenaars namen in de loop van het jaar deel aan de werkgroepen en een groep deskundigen stelde een stedelijke inventaris op over de koloniale sporen.

Op 30 juni 1960 werd Congo onafhankelijk van België. In Oostende verwijzen verschillende bouwwerken, beelden uit de publieke ruimte en andere elementen naar de koloniale periode. Stad Oostende wil samen met de inwoners die koloniale erfenis bekijken en startte daarom vorig jaar een participatietraject op rond koloniale verwijzingen in de publieke ruimte, te volgen via ons.oostende.be. Want ons verleden leeft verder in het heden, met zichtbare én onzichtbare sporen.

Inventarisatie van alle verwijzingen in de publieke omgeving

Een groep deskundigen stelde een gedetailleerde nota met inventaris op om die koloniale verwijzingen in kaart te brengen. Dat gaat van zeer aanwezige, visuele sporen zoals verschillende monumenten en straatnamen tot minder directe koloniale sporen als bestaande fotocollecties. In de inventaris worden alle sporen gelabeld naar zichtbaarheid/intentionaliteit. Bijkomend formuleert de inventaris een aantal aanbevelingen aan het stadsbestuur over welke stappen nog kunnen gezet worden naar bijvoorbeeld contextualisering toe. ​ ​ ​ ​ ​

De Stad wil informeren en sensibiliseren over het thema door infoborden met een directe en indirecte koloniale verwijzing bij standbeelden, gedenkstenen en pleinen in een juist perspectief te plaatsen door die te herschrijven en van context te voorzien.

Inventaris Congo in Oostende.pdf734,4 Kb(pdf)

Informeren en sensibiliseren via audiowandeling/podcast/gidstours

De wandeling Koloniale Sporen werd dit voorjaar reeds opgenomen in het programma van het FAAR non-fictieboekenfestival en het voorbije weekend nog tijdens Dansand!, festival in beweging en was tijdens beide festivals heel snel uitverkocht. Deelnemers worden op sleeptouw genomen door ervaren gidsen en leren meer over de historische opbouw van Oostende. De wandeling duurt twee uur en vindt plaats in het centrum van de stad. Vanaf september wordt ze opgenomen in het vaste aanbod van Gidsenkring Lange Nelle. ​

In september lanceren we verder ook een audiotour die is opgezet in samenwerking met Moussa Don Pandzou. Deelnemers luisteren er naar vergeten verhalen die schuilgaan achter straatnamen, gebouwen en monumenten. Don Pandzou, de presentator van de audiowalk, gaat bij elk stop in gesprek met een activist, vertegenwoordiger van de Afrikaanse diaspora, gids, oud-koloniaal of Congodeskundige. Op die manier krijgen de deelnemers de kans om even stil te staan bij de koloniale geschiedenis van de stad.

Later dit jaar komt er dan nog een wandeling met twee Oostendse gidsen en twee Oostendse leerkrachten die leerlingen van de derde graad secundair onderwijs wil laten ontdekken hoe ons koloniaal verleden vandaag nog doorwerkt in ongelijkheid, machtsverhoudingen en racisme. Die wandeling in de Oostendse binnenstad zal vanaf het schooljaar 2023-2024 gratis aangeboden worden aan de Oostendse secundaire scholen met als startmoment donderdag 9 november.

Verder blijft Stad Oostende op zoek naar persoonlijke verhalen en herinneringen van mensen die voor of na de onafhankelijkheid van Congo, Burundi en Rwanda in deze landen aanwezig waren en die nu definitief of tijdelijk hun stek-aan-zee gevonden hebben. Ken jij iemand die ons kan vertellen over Congo, Burundi en Rwanda als kolonie of hoe het er na de onafhankelijkheid was? Of heb je zelf verhalen? Dan zijn we op zoek naar jou. Stuur een mailtje naar participatie@oostende.be . Jouw verhaal maakt mee de geschiedenis van deze Stad aan Zee.

Gepubliceerd op vrijdag 7 juli 2023 13.52 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.