Stad Oostende vraagt om zeehonden rust te gunnen op het strand

De lokale politie van Oostende voert dit weekend gerichte acties om mensen genoeg afstand te laten bewaren van zeehonden op het strand. Dat is zeer belangrijk voor het welzijn van de dieren, die steeds vaker te zien zijn op onze stranden.

Zeehonden op het strand, het is de laatste jaren ook in Oostende geen uitzondering meer. Steeds vaker komen zeehonden onze kustwateren opzoeken. Daarbij komen ze ook af en toe aan land om wat uit te rusten na een vermoeiend paarseizoen of gewoon om wat te zonnen. Stad Oostende plaatste daarover ook al infovlaggen en sensibiliseringsborden aan de westelijke en de oostelijke strekdam.

Er leven twee soorten zeehonden aan de Noordzeekust. Gewone zeehonden, te herkennen aan hun ronde kopje en hun ‘vriendelijk’ snoetje en grijze zeehonden. Die laatste soort is groter en heeft een kenmerkende spitse snuit.

Voor veel strandbezoekers is het een aangename verrassing om een zeehond te spotten. Al denkt men soms te snel dat het om een ziek dier gaat. In het merendeel van de gevallen, zijn de zeehonden op het strand kerngezond en zoeken ze enkel een plekje om te rusten. Een gezonde zeehond herken je aan zijn ‘banaanhouding’. Hij is ook alert, gromt regelmatig en vertoont geen wondjes.

Zeehonden hebben een hoge aaibaarheidsfactor en voor veel strandgangers is de verleiding groot om een foto te maken. Dat kan natuurlijk. Al is het niet de bedoeling om selfies te nemen. Hou dus voldoende afstand: 20 meter is een goede vuistregel. Hou zeker ook honden op afstand. Honden zijn welkom op het strand in Oostende, maar je hoort je dier ten allen tijde in bedwang te kunnen houden. Ten eerste om andere recreanten niet te hinderen, maar dus ook om de zeehonden niet lastig te vallen. Honden vinden de dieren doorgaans heel interessant: grijp dus snel in als het nodig is.

Zeehonden zijn wilde dieren en genieten in Vlaanderen wettelijke bescherming onder het ‘Soortenbesluit’ van 15 mei 2009: daar staat in dat wie rustende zeehonden verstoort, kan bestraft worden met een geldboete van 100 tot 500.000 euro, of met een gevangenisstraf van een maand tot een jaar. Dit weekend plant de lokale politie gerichte acties om ervoor te zorgen dat de zeehonden niet gestoord worden. Kijk, geniet van de prachtige dieren, maar blijf dus op afstand! 

Gepubliceerd op vrijdag 24 april 2020 12.22 u.