Stad Oostende wil Dikke Mathille terug op haar oorspronkelijke plaats leggen

Stad Oostende wil Dikke Mathille na restauratie opnieuw op haar oorspronkelijke plaats leggen. De sculptuur van Georges Grard was destijds voorzien voor een sokkel aan de zeezijde van het Kursaalgebouw. De Stad heeft besloten om een aanvraag in te dienen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

De Stad kreeg eerder al toestemming om het beeld 'De Zee' -in de volksmond ook 'Dikke Mathille'- van beeldhouwer Georges Grard te restaureren. Het beeld zal daarvoor los worden gemaakt van de huidige verankering en verplaatst worden naar het atelier van de restaurateur. Na een gespecialiseerde reiniging zal het beeld een behandeling ondergaan waarbij de patina zal aangepakt worden op zo’n manier dat we het meest natuurlijke resultaat bekomen. Zo willen we de originele creatie zo goed mogelijk respecteren.

Het is vanuit datzelfde respect voor het beeld én Kursaal dat de stad het beeld na restauratie wil terugplaatsen op haar oorspronkelijke locatie. De sculptuur werd destijds namelijk ontworpen voor het Kursaal. In 1952 gaf architect Léon Stynen de opdracht aan Georges Grard om een beeld te ontwerpen voor de sokkel aan de zeezijde van het Kursaal. Op 21 april 1955 werd het op de sokkel aan het Kursaal geplaatst.

Het beeld werd in die periode als aanstootgevend beschouwd en toen een jongerenvereniging het op een nacht van haar sokkel probeerde te duwen, heeft de stad het verplaatst naar het plantsoen nabij het Leopoldpark. Anno 2023 willen we die preutsheid achter ons laten en Dikke Mathille in ere herstellen.

De aanvraag bij het Agentschap Onroerend Erfgoed is de eerste stap in de procedure. Later volgt ook nog een openbaar onderzoek.

Gepubliceerd op dinsdag 18 juli 2023 11.19 u.
JOUW STAD. JOUW VRAGEN. JOUW BEZORGDHEDEN. JOUW REACTIES.
Kom hier met al je vragen, en zelfs om eens te klagen. Maar ben je echt content, geef dan een compliment bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur.